Yabancıların gayrimenkul alımı 2014'te yüzde 41,7 arttı
-
Yabancıların gayrimenkul alımı, 2014 yılında yüzde 41,7 artarak 4,32 milyar dolar oldu
Yabancıların gayrimenkul alımı, 2014 yılında yüzde 41,7 artarak 4,32 milyar dolar oldu.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan "Şubat Ayı Sektör Ekonomi Raporu" açıklandı.
Raporda, 2014 yılında yabancılara gayrimenkul satışlarının yüzde 41,7 artarak 4,32 milyar dolara ulaştığı ve yabancılara konut satışlarının da aynı yıl içinde yüzde 55,6 artışla 18 bin 959 daire olarak gerçekleştiği belirtildi.
2013 yılında 12 bin 181 daire satışının ardından, 2014 yılında yabancılara konut satışlarında önemli bir artış yaşandığı ifade edilen raporda, "En çok konut satılan illerin başında 6 bin 542 daire ile Antalya geliyor. İstanbul'da yabancılara 5 bin 580 konut satışı gerçekleşti. Üçüncü sırada bin 191 konut ile Aydın var. Muğla'da ise bin 51 konut satıldı. Geçen yıla göre en yüksek artış İstanbul'da gerçekleşti. İnşaat sektörü güven endeksinde artış yeni yılın ikinci ayında da sürdü. İnşaat sektörü güven endeksi geçen yılı 73,5 puan ile yılın en düşük seviyesinden kapatmıştı. Yeni yılın ilk iki ayında inşaat sektörü güven endeksi geçen yıl sonuna göre aya göre 14,0 puan artarak 87,5 puana yükseldi. 2015 yılının ilk iki ayındaki güven artışı geçen yılların oldukça üzerinde oldu. Buna rağmen güven endeksi geçen yılın Şubat ayının 5,8 puan gerisinde yer alıyor. 2014 yılının genelinde konut satışları 2013 yılına göre yüzde 0,7 artarak 1 milyon 165 bin 381 adet olarak gerçekleşmişti. Yeni yılın ilk ayında ise konut satışları yüzde 1,7 gerileyerek 86 bin 167 olarak gerçekleşti. Geçen yılın Ocak ayında da göreceli olarak zayıf bir konut satışı gerçeklemiş, ancak özellikle yılın son aylarında konut satışları hızlanmıştı. Geçen yılın aralık ayındaki 134 bin 666 konut satışı ardından yeni yılın ilk ayında konut satışlarında bir soluklanma olduğu görülmektedir" ifadelerine yer verildi.