Zeybekci: Moody's açıklamalarını son derece sığ olarak görüyorum
-
Ekonomi Bakanı Zeybekci, bütün olumlu göstergelerin olduğu ortamda, Türkiye ile ilgili kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu açıklamaları son derece sığ olarak gördüğünü belirtti
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi görünümünü durağandan negatife çevirmesi ile ilgili olarak "Bütün bu olumlu göstergelerin olduğu ortamda Türkiye ile ilgili kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu açıklamaları son derece sığ olarak görüyorum, derslerine iyi çalışılmamış açıklamalar olarak görüyorum. Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri, dinamizmi iyi ölçemememişler olarak görüyorum" dedi.
Zeybekci, Babadağ Belediyesi'ni ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu Baa3 olarak teyit ederken, görünümünü durağandan negatife çevirmesiyle ilgili soru üzerine Zeybekci, bununla ilgili iki gerekçe söylediğini, birinin artan siyasi belirsizlik ve küresel likiditedeki azalış, diğerinin ise artan siyasi belirsizlikle üretimi destekleyecek yapısal reformların azalacağı beklentisinin olduğunu hatırlattı.
Moody's'in her iki konuda "artan siyasi belirsizlikleri" gerekçe gösterdiğini vurgulayan Zeybekci, şunları söyledi:
"Moody's'in bu açıklamasını sanki zamanlama olarak biraz geç kalmış bir açıklama olarak görüyorum. 30 Mart'tan önce sanki Türkiye'de siyasi belirsizlikler hiç yoktu da; siyaseten spekülasyon ortamının, provokasyon ortamının ortada çok dillendirildiği günlerde yapılmış bir açıklamaymış gibi geldi. 30 Mart seçimlerini görmemiş bir açıklama olarak geldi. Bunun Türkiye'nin gerçeklerini tam olarak yansıttığı kanaatinde değilim. Türkiye olarak şu anda bütün göstergelerimizde, dış ticaret açığımızdaki çok olumlu yöndeki gelişmelere, cari açığındaki son üç ayda göstermiş olduğu çok üst düzeydeki performansa, ödemeler dengesi ile ilgili, yurt dışı borçları ile ilgili bütün göstergelerin son derece iyileşmesine, sanayi üretiminin, kapasite kullanım oranının artmasına, ihracatın geçtiğimiz üç ayda, özellikle ocak ve şubat aylarındaki tarihi rekorlara ki nisan ayında da aynı göstergelerle çok üst düzeyde ihracatımızı artırmaya devam edeceğiz; bütün bu olumlu göstergelerin olduğu ortamda Türkiye ile ilgili kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu açıklamaları son derece sığ olarak görüyorum. Derslerine iyi çalışılmamış açıklamalar olarak görüyorum. Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri, Türkiye'deki dinamizmi iyi ölçemememişler olarak görüyorum. İnşallah bunların nisan ayı sonu itibarıyla, mayıstan itibaren çok daha farklı göstergelerle tekrar değerlendirildiğini göreceksiniz. İç piyasada geçici, göreceli olarak taleplerin ertelendiği durgunluk döneminin tüm bu gecikmeleri, ertelemeleri telafi edecek şekilde ortadan kalkacağını hep beraber göreceğiz. Moody's'in ve diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının ağustos gibi yapacakları diğer derecelendirmelerde Türkiye'nin çok başka olacağını hep beraber göreceğiz. Kaldı ki bizim için gerçek gösterge matematik değerlerdir. Türkiye'nin dış ticaret açığının daralması, cari açığının daralması, istihdamın artması, ihracatın artarak üretimin artması, elektrik tüketiminin artması, sanayi kapasite kullanım oranlarının artması, sanayi üretiminin değer olarak yüzde 20'ler civarında artması bizim için yeterlidir."