Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın Salı günü 2. kurtarma paketi için onayı almasının ardından konuşan İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Charlie Bean, Yunanistan'ın anlaşmasının borç krizinin sonlandırılmasına yeterli olmayabileceğini söyledi. Bean, aynı zamanda Euro Bölgesi'ndeki çevre ülkelerin de borçlarını düşürmesi ve rekabetlerini artırmalarının gerektiğini savundu.

Bean, Yunanistan hükümeti ile Euro Bölgesi yetkilileri arasındaki anlaşmanın olumlu olduğunu, ancak işlerin yine de ters gidebileceğini ve gelecekte aynı sorunların tekrarlayabileceğini ifade etti. Euro krizi, İngiliz ekonomisinin karşısındaki en büyük risk olarak da öne çıkıyor.

İngiltere Merkez Bankası bu ay tüketicilerin harcamaların azalması ve Avrupa'daki borç kriziyle zayıflayan toparlanmayı yeniden desteklemek üzere tahvil alım programını 50 milyar sterlin artırarak 325 milyar sterline çıkardı. Bean, enflasyondaki gevşeme ve şirket anketlerinin olumlu sinyaller vermesine rağmen, büyümenin 2012'nin ilk yarısı boyunca "durağan" olacağını belirtti.

İngiltere Merkez Bankası'nın Başkan Yardımcısı, Euro Bölgesi'ndeki "kontrolsüz bir sonucun", İngiltere'nin ihracatlarına ve finansal bağlarına zarar verirken, güveni azaltarak, şirket ve tüketicileri harcamalarını azaltmaya iteceğini vurguladı. Bean, Yunanistan'ın bölgede zorluk çeken tek ülke olmadığını söyledi.

"Yunanistan yalnızca şu an manşetlerde olan ülke, ancak Euro Bölgesi'ndeki çevre ekonomilerin birçoğu farklı derecelerde benzer sorunları yaşıyor" diyen Bean, ülkelerin yüksek kamu borcu, yüksek özel sektör borcu ve zayıf rekabet yeteneğinin birleşiminden doğan sıkıntılar çektiğini aktardı. Bean, "en iyi ihtimalle bu ülkelerin büyüme oranları çok zayıf olacaktır" dedi.