'100 yıllık bankacılık sektörünü 10 yıllık fintechler sallıyor'
SC Yönetim & Danışmanlık Kurucusu Soner Canko, dünyada son 10 senedir yaşanan büyük değişimin sonucu artık tüm ülkeler ve düzenleyicilerin finansal erişilebilirliğin tüm dünyada yayılmasını, ucuzlamasını, hızlanmasını ve kolaylaşmasını istediğini söyledi.
SC Yönetim & Danışmanlık Kurucusu Soner Canko, dünyada bankacılık sektörünün özellikle son 30 yılda teknoloji ve dijitalleşmeyi sadece kanal yönetimi olarak gördüğünü söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Canko, teknoloji ve dijitalleşmenin bankacılık sektörü tarafından sadece bir kanal yönetimi değil, değişim ve dönüşümün önemli bir anahtarı olarak görülmediğinin altını çizdi. Dolayısıyla fintechler ve bigtechlerin tüketicilere daha fazla odaklanıp yakın olmayı başardıklarını vurgulayan Canko, "Daha çevik ve ekonomik hizmetler üretmeyi başarıp ürün ve hizmetlerinde başarılı oldu. Bir de odaklı çalışmayı başardılar. Bugünün bankaları birer süpermarket gibi bir çok ürün ve hizmeti sunarken fintech ve bigtechler belli ürün ve hizmetlerde odaklandılar" diye konuştu.
'Değişime direnmek nafile'
"Türkiye'de yaklaşık 100 yıllık bankacılık sektörünü 10 yıllık fintech sektörü tabiri caiz ise sallıyor" diyen Canko şöyle devam etti: "Çünkü bu sektörün bütün işlerine yeni bir rakip doğmuş gibi görülüyor. Oysa ki bu bir rekabet değil. Dünyada son 10 senedir yaşanan büyük değişimin sonucu artık tüm ülkeler ve düzenleyiciler finansal erişilebilirliği tüm dünyada yayılmasını, ucuzlamasını hızlanmasını ve kolaylaşmasını istiyor. Bankalar açıcınsan bu kolay kabul edilebilir bir mesaj ve istek değil. Bankalar da bunu zaten hızlı , kolay ve ucuz yaptıklarını düşünüyorlar. Ama her şeyin daha hızlısı, daha kolayı, daha ekonomiği mümkün mü? Mümkün. İşte fintechler bunu ispatlıyorlar. O açıdan dünya genelinde bakıldığında bu değişime direnen bankalar görüyoruz. Ama bu değişimi okuyan, kabullenen işbirliklerine giren bankalar da görüyoruz. Dünyada da böyle, Türkiye'de böyle. Bu anlamda aslında bu değişime direnmenin ben nafile olduğunu görüyorum."
'2021'de banka-fintech işbirliklerinde daha somut adımlar göreceğiz'
Fintechlerin geçici değil kalıcı, bigtechlerin ise önemli bir olgu olduğunu altını çizen Canko, "Dolayısıyla burada yapılacak şey belli. Asgari müştereklerde birleşmek, işbirlikleri yapmak. Ülkemizde de bu konuda önemli işbirlikleri olduğunu görüyoruz ama ben önümüzdeki günlerde özellikle 2021 yılında bu konuda daha somut adımlar atılacağını, bankalar ile fintechler arasında yeni, sağlıklı iş modellerinin inşa edileceğini düşünüyorum. Bunun ilk sinyallerini görüyorum" dedi.
'Bankalar fintechlerle işbirliği yapıyormuş gibi yapmamalı, gerçekten yapmalı'
Dünya genelinde çoğu son 10 yılda ortaya çıkan ve piyasa değerleri toplamı 1.6 trilyon doları aşan 157 fintech unicornunun olduğunu ifade eden Canko, üstelik bu şirketlerin dünyanın tek bir coğrafyasında değil, çeşitli bölgelere yayılmış durumda olduğunu belirtti. Bu tablonun fintechlerin geçici değil kalıcı olduğunu ve finans sektöründe bankalarla beraber önemli oyuncu olacaklarını söylediğini kaydeden Canko, "Dolayısıyla bankalara da buradan çok önemli mesaj çıkıyor. Fintechlerle işbirliği yapıyormuş gibi değil, gerçekten samimi bir şekilde, son kullanıcıların lehine fintechlerle iş yapmaları zaruretini söylüyor bu tablo. Daha çevik, daha hızlı, kullanıcı dostu uygulamalar yapmalarını ve ekonomik ürün ve hizmetler sunmaların söylüyor. Çünkü buradaki fintechlerin ortak bileşeni bu saydığım özellikler. Bemim şahsi öngörüm geçmiş 10 seneden daha hızlı değişimin olduğu bir 10 sene bizleri bekliyor. Muhtemelen 10 yıl sonra daha dramatik verileri ve daha çok fintech unicornunu konuşuyor olacağız" dedi.