AB Rusya'dan gaz alımını durduracak
-
Avrupa Birliği (AB), 2027 sonuna kadar Rusya'dan doğalgaz ithalatını tamamen bitirecek yol haritasını tamamladı.
AB Komisyonu, Rusya'dan enerji ithalatının aşamalı olarak sonlandırılmasına yönelik hazırlandığı yol haritasını yayımladı.
Buna göre, AB, Rusya'dan doğalgaz ve petrol ithalatını durduracak.
Rus nükleer enerjisi de aşamalı olarak sonlandırılacak. Böylece, Rus enerjisine olan bağımlılığı sona erecek.
AB, güvenli biçimde enerji tedarikini sağlayacak önlemler alacak.
Komisyon, Rus enerji ithalatının aşamalı ve koordineli bir şekilde sonlandırılmasını sağlamak için üye ülkelerle birlikte çalışacak.
Üye ülkeler, bu yılın sonuna kadar Rus gazı, nükleer enerjisi ve petrol ithalatını aşamalı olarak bitirmeye yönelik ulusal planlar hazırlayacak.
AB pazarlarında Rus gazının şeffaflığı, takibi ve izlenebilirliği iyileştirilecek.
Sözleşmeler engellenecek
Rus gaz tedarikçileriyle boru hattı ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedariki ile ilgili yeni sözleşmeler engellenecek. Mevcut tüm spot piyasa anlaşmaları 2025 yılı bitiminde sonlandırılacak. Böylece Rusya'nın AB'ye gaz gönderimi daha da azaltılacak.
AB Komisyonu, 2027 yılı sonuna kadar kalan tüm Rus gazı ithalatını durdurmaya yönelik yasa teklifi sunacak.