Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam Eylül'de güçlü ancak daha ılımlı artışını sürdürdü. İşsizlik oranı da gerileyerek istihdam piyasasının sıkı kalmaya devam ettiğini gösterdi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre tarım dışı istihdam geçen ay 263 bin arttı. Bu, Nisan 2021'den beri en düşük aylık artış oldu. İşsizlik oranı yüzde 3,7'den 3,5'e geriledi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini istidamın 255 bin artması, işsizlik oranının yüzde 3,7 olmasıydı.

Ortalama saatlik kazançlar aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 5 ile tahminlere paralel arttı. Son 2 ayın tarım dışı istihdam verisi 11 bin yukarı yönlü revize edildi. İşgücüne katılım oranı sınırlı düşüşle yüzde 62,3 oldu.

Bugünkü veri, Fed'in Kasım toplantısı öncesi açıklanan son istihdam verisi oldu. Bankanın bu toplantıda 4. kez 75 baz puan faiz artırması bekleniyor. Haftaya açıklanacak enflasyon verisi de Fed'in kararında etkili olacak. Fed Başkanı Jerome Powell geçen ay büyümede yavaşlama ve istihdam piyasasında yumuşamanın 'acı verici' olduğunu ancak enflasyonu düşürmenin 'acısız bir yolu olmadığını' belirtmişti.