Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, büyük bankalardan gelen kötü finansallar ve çok kötü çıkan ekonomik verilerin sert bir küresel resesyon olacağı endişelerini güçlendirmesinin ardından düştü.

Gösterge Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Goldman Sachs Group Inc., Bank of America Corp. ve Citigroup Inc.'deki güçlü düşüşlerin etkisi ile, Mart ayının en düşük seviyesinden başlayan rallisinin bir kısmını geri verdi. Enerji hisseleri, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) talepte bu yıl rekor düşüş olacağını kaydetmesinin ardından petrol fiyatlarının 20 doların altına inmesi sonrası sert düştü. ABD'li hava yolu şirketlerinin hisseleri, milyarlarca dolarlık federal yardım konusunda ön anlaşmaya varmalarının ardından ralli yaptı.

Hem şirket kârları ve hem de ekonomik veriler, koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek için alınan karantina tedbirlerinin yarattığı ekonomik yıkımın boyutunu gösteriyor. Goldman Sachs'ın yatırım portföyü salgından dolayı büyük darbe alırken, Bank of America ve Citigroup, kredilerin geri ödemelerinde yaşanabilecek muhtemel aksaklıklar için milyarlarca dolar karşılık ayırdı. ABD'de perakende satışlar Mart ayında rekor hızda düşerken, imalat sanayi üretimi 1946'dan beri en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Toronto Dominion Bank Döviz strateji küresel başkanı Mark McCormick, "Piyasanın havası göz açıp kapayıncaya dek bozuldu," dedi ve "Fiyat hareketinin ortamın yeni gerçeklerine uyanmaya başlaması bizim için şaşırtıcı değil: Daha önce rastlanmamış kötü veriler ve kâr yönlendirmeleri, karantinadan çıkış stratejisine giden dikenli yol ve son haber döngülerinin aşırı fiyatlanması" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi TSİ 17:00'de 66.25 puan ya da yüzde 2.3 düşerek 2,779.81 puana inerken, Dow Jones Endeksi 492.77 puan ya da yüzde 2 kayıpla 23,455.34 puana ve Nasdaq Endeksi 177.65 puan ya da yüzde 2 düşerek 8,338.09 puana geriledi.