Bloomberg HT Haberler AB/Tusk: İngiltere ile AB arasındaki ticaret daha pahalı hale gelecek
HABERLER

AB/Tusk: İngiltere ile AB arasındaki ticaret daha pahalı hale gelecek

  • AB Konseyi Başkanı Tusk, "Anlaşmamız, İngiltere ile AB arasındaki ticareti sürtünmesiz veya pürüzsüz yapmayacak, bugünden daha karmaşık ve pahalı hale getirecek" dedi

Giriş: 07 Mart 2018, Çarşamba 17:19
Güncelleme: 07 Mart 2018, Çarşamba 17:19

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Tarihte, ekonomik bağları güçlendirmek yerine zayıflatan ilk serbest ticaret anlaşması İngiltere'yle yapılacak. Anlaşmamız, İngiltere ile AB arasındaki ticareti sürtünmesiz veya pürüzsüz yapmayacak, bugünden daha karmaşık ve pahalı hale getirecek." dedi.

Tusk, Lüksemburg'da İngiltere'nin AB'den ayrılması (Brexit) sonrasında gelecekte kurulacak ilişkilerin taslak yol haritası ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

AB liderlerinin mart ayında Brüksel'de gerçekleştirecekleri zirvede, yol haritasını değerlendireceklerini anlatan Tusk, "AB ve İngiltere arasında duvar inşa etmek istemiyoruz. İngiltere en yakın komşumuz, dostluğun ve ortaklığın Brexit sonrasında da olabildiğince yakın biçimde devam etmesini istiyoruz." diye konuştu.

Tusk, AB ve İngiltere'nin terör, suç gibi "ortak güvenlik tehditleri" karşısında ortak mücadele etmesi gerektiğine işaret ederek, bu alanda yakın iş birliğine devam edilmesini teklif edeceğini söyledi.

İngiltere'yi ayrılık sonrasında da AB'nin Ar-Ge, eğitim ve kültür alanlarındaki programlarına katılmaya çağıran Tusk, Brexit sonrası İngiltere ile AB ülkeleri arasında gerçekleştirilen uçuşlarda kesinti yaşanmasını engellemek için hızla görüşmelere başlanması çağrısında bulundu.