Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de faaliyet gösteren 500'ün üzerinde Alman şirketiyle gerçekleştirilen bir ankete göre katılımcı şirketlerin sadece çeyreği bu yılki hedeflerini tutturmayı ya da aşmayı bekliyor.

Çin'deki Alman Ticaret Odası'na göre ankete katılanların yüzde 80'inden fazlası Çin ile ABD arasında devam eden ticaret gerginliğinden ya doğrudan ya da dolaylı olarak etkileniyor.

Diğer yandan yükselen iş gücü maliyetleri ve pazara giriş bariyerleri gibi uzun süredir devam eden engeller de mevcut.

Anket sonuçları Almanya'nın Çin'in ekonomik endişelerine karşı ne kadar açık olduğunu gösteriyor. Asya'nın en büyük ekonomisinde GSYİH artışı zayıf iç talebin etkisiyle yaklaşık otuz yılın en düşük seviyesine geriledi. Yirmi yıllık artışın ardından ikinci yıllık düşüşüne hazırlanan otomobil satışları da özellikle Alman şirketlerini olumsuz etkiliyor.

Alman üreticisi Volkswagen AG daha geçen ay, küresel otomobil piyasalarında beklenenden hızlı daralma ve Çin pazarındaki sürpriz düşüşü işaret ederek 2019 otomobil satış görünümünü düşürmüştü.

Ayrıca anketten çıkan başka bir sonuç geleneksel olarak güçlü Alman makine ve endüstriyel ekipman sektörünün beklentilerinin de önemli derecede azaldığını işaret ediyor.

Bu yıl ihracat beklentilerindeki belirsizlik Alman ekonomisinin resesyonun eşiğine gelmesinde etkili oldu. Bununla beraber ticaret odası şirketlerin 2020 için bazı toparlanma sinyalleri verdiğini belirtiyor. Ayrıca Avrupa Birliği (AB) ve Çin arasında yatırım anlaşmasının sonuçlandırılması çağrısında bulunuyorlar.