Alman Tur Birliği'nden Türkiye vurgusu
Alman Acenteleri ve Tur Operatörleri Birliği (DRV) Şubat'tan bu yana, turizmde paket pazarının pandemi öncesine ulaştığını açıkladı. Bu gelişmeden Türkiye ve Mısır'ın yarar sağlayacağı belirtildi. Geçen yıl Almanya'dan Türkiye'ye gelen turist yüzde 175 artışla 3 milyonu aşmıştı.
Alman Acenteleri ve Tur Operatörleri Birliği (DRV) 2022 yazı için cesaret verici rakamlara ulaşıldığını açıkladı. Birlik, seyahat etme istediğinin geri döndüğünü, 3 Mart'ta Kovid'in tehlikeli olduğu ülkeler listesinin de kaldırılmasıyla özellikle paket turlarda ciddi bir artış görüldüğünü aktardı.
DRV Başkanı Norbert Fiebig, İspanya ve Yunanistan bu pazarda popüler olduğunu, Türkiye ve Mısır’ın da Kovid riski altındaki ülkeler listesinin kaldırılmasından fayda sağlayacağına dikkat çekti.
DRV Başkanı, “Almanların iki yıllık pandeminin ardından seyahat etme isteği geri döndü. Rezervasyon rakamları önemli ölçüde artıyor. Şubat ayından bu yana, haftalık karşılaştırmada yeni rezervasyonlar pandemi öncesi seviyelerin üzerinde” diye vurguladı.
Aile paketleri arttı
Pazardaki trendler hakkında da bilgi veren Fiebig, “Özellikle aileler artık tatillerini normalden biraz daha geç rezerve ediyor. Ancak şu anda güçlü rezervasyon eğrisi büyümesine tanık olmamıza rağmen, yaz sezonu için genel rezervasyon hacmi Kovid öncesi dönemlere kıyasla hâlâ yüzde 38 aşağıda” dedi.
Almanya, 3 Mart’tan bu yana yüksek riskli ülkeler listesini ortadan kaldırdı. Viroloji için Robert Koch Enstitüsü (RKI), Omikron varyantının şiddetli hastalık ilerlemesine neden olma yeteneğinin daha önce baskın mutasyonlara kıyasla çok daha az olduğu kararını destekledi. Fiebig, özellikle Türkiye veya Mısır gibi hâlâ o listede kalan destinasyonların tercih edileceğini belirtti.
Geçen yıl Almanya'dan Türkiye'ye gelen turist yüzde 175 artışla 3 milyonu aşmıştı.
Ocak-Aralık döneminde en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 120 artışla Rusya birinci olmuş, Rusya'dan 4 milyon 694 bin 422 kişi Türkiye'ye gelmişti. Yüzde 175 artışla Almanya'dan 3 milyon 85 bin 215 kişi Türkiye'ye gelirken, üçüncü sırada ise Ukrayna yer almıştı.
"Etkiyi bilemeyiz"
Fiebig, savaşın ve yol açtığı uluslararası tepkilerin uluslararası düzeyde tüm hayatı, ekonomiyi ve sektörü etkileyeceğini belirterek, somut sonuçları şu anda tahmin etmenin zor olduğunu söyledi.
Başkan devamında, “Açık olan bir şey var ki o da savaşın endüstrimiz için ek bir zorluk olduğudur ve Kovid ile yüzleşmek zorunda kaldığı şeye paralel olarak sunulmaktadır. Sektörün toparlanmayı teşvik etmeye devam etmenin yollarını aramaya devam etmesi gerekiyor. ” dedi. Fiebig, geçen yıl Almanların seyahat harcamalarının yüzde 10 düştüğünü belirtti.