Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Almanya’nın eski başbakanı Schröder’e tepkiler artıyor

Almanya'nın eski başbakanı Schröder'e tepkiler artıyor

1998-2005 yılları arasında Almanya'nın başbakanlığını yapmış olan Gerhard Schröder, Rus enerji şirketleri Gazprom ve Rosneft'teki görevlerine devam ediyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası pek çok Avrupalı eski siyasetçi Rus şirketlerindeki görevlerinden istifa ederken, Schröder'in hala bu yönde bir adım atmaması tepkileri de beraberinde getiriyor. Son olarak, 20 yıldır yanında çalışan özel kalem müdürü ve 3 danışmanı istifa etti.

Giriş: 01 Mart 2022, Salı 17:50
Güncelleme: 01 Mart 2022, Salı 17:50

CEM COŞKUN /BERLİN

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı başladıktan hemen sonra, Rus şirketlerinin yönetim kurullarında yer alan Avrupalı eski siyasetçilerden istifa haberleri gelmeye başladı.

İtalya’nın eski başbakanı Matteo Renzi araç paylaşım şirketi Delimobil’den, Finlandiya’nın eski başbakanı Esko Aho Sberbank’tan, Avusturya’nın eski başbakanı Christian Kern de Rusya demiryolları şirketi RZD’den ayrıldı.

Almanya’nın eski başbakanı Gerhard Schröder ise Rus enerji şirketleri Gazprom ve Rosneft’teki görevlerini hala sürdürüyor. Schröder aynı zamanda, tartışmalı doğal gaz hattı Kuzey Akım’ın yürütücü şirketi Nord Stream AG’nin de tepesindeki isim.

Kuzey Akım projesi başbakanlığı döneminde başladı

Rus doğal gazını Baltık Denizi üzerinden doğrudan Almanya’ya bağlayan tartışmalı Kuzey Akım doğal gaz boru hattı projesinin inşaaatı, Schröder’in başbakanlığının son yılı olan 2005’de başladı. Eski başbakan görevini Merkel’e devrettikten bir müddet sonra projenin yürütücü şirketi olan Nord Stream AG’nin başına geçti.

Bu hareket o dönem siyasi arenada çokça tartışıldı. Bir grup politikacı bunu “eski devlet görevine saygısızlık ve açık bir nepotizm” olarak değerlendirirken, bir grup da “artık siyasi görevi kalmayan bir vatandaşın hür iradesi” olarak nitelendirdi.

Kuzey Akım 2 projesi donduruldu

Rusya-Ukrayna gerginliğinin başladığı ilk günlerde çokça tartışılan Kuzey Akım 2 projesi, Batı’nın yaptırım listesinin ilk sıralarında yer alıyordu. Putin’in ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk bölgelerinin bağımsızlığını tanıma kararının ardından, Alman hükümeti Kuzey Akım 2 projesinin dondurulduğunu ve işletmeye açılmayacağını duyurdu.

Bu kararın bir gün sonrasında da Rusya Ukrayna’ya saldırdı. Savaşın başlamasıyla birlikte de Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımları peşi sıra gelmeye başladı.

Eski başbakana en çok tepki partisinden geliyor

Almanya’nın mevcut koalisyon hükümetinin en büyük ortağı olan sosyal demokrat parti SPD’nin eski lideri Gerhard Schröder’e yönelik tepkilerin dozu da o gün itibarıyla artmaya başladı.

SPD'nin eş başkanı Saskia Esken, "Rosneft ve Gazprom artık kanlı bir savaşın altyapısını oluşturmaktadır. Buradaki yetkileriyle Gerhard Schröder, Almanya'nın ve sosyal demokrasinin itibarına zarar veriyor. Bir savaş çığırtkanıyla iş yapmak eski bir başbakanın rolüyle bağdaşmaz" ifadelerini kullanarak Schröder’i Rus şirketlerindeki görevlerinden istifaya davet etti.

20 yıllık özel kalem müdürü ayrıldı

Partisinden gelen tepkilere kulak asmayan eski başbakanın, danışmanlarının fikirlerine de önem vermediği ortaya çıktı. Gerhard Schröder’in 20 yıllık özel kalem müdürü ve 3 danışmanı istifa kararı aldılar.

“Putin’den uzaklaşması ve Rus şirketlerindeki görevlerini bırakması” yönünde danışmanlarının verdiği tavsiyeleri dinlememesi ve çalışanlarıyla arasında oluşan derin görüş ayrılıklarının, bu kararın alınmasında etkili olduğu belirtiliyor.