Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:00'te güncellendi)

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini Çarşamba günü açıklanacak Fed toplantı tutanaklarına çevirmeleri ile birlikte, iki gün süren yükselişin ardından, ons başına 2,000 doların altına indi.

Altın, zayıf dolar ve Washington ile Pekin arasında tekrar artan gerilimden destek bulurken, ABD hisse senetlerinin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte, piyasalarda risk iştahında bir miktar artış gerçekleşti. Avrupa hisse senetleri, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte, yatırımcıların pandemi sonrası ralliye ilişkin iyimser beklentilerini sürdürmesinin etkisiyle yukarıya döndü.

Öte yandan, ABD'de Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, Demokratların, Cumhuriyetçiler ile anlaşmaya varabilmek için teşvik paketi teklifinde daha fazla kesinti yapma ve Kovid-19 yardımlarını hızlandırma ve ardından Kasım seçimlerinden sonra ilave gündem maddeleri ile geri dönme konusunda istekli olabileceğini söyledi.

Spot altın yüzde 0.6 düşerek Londra saati ile 10:47'de ons başına 1,991.28 dolara geriledi. Fiyatlar haftanın ilk iki gününde yaklaşık yüzde 3 yükseldi.

Diğer değerli metaller de değer kaybetti.

ABD para biriminin G-10 ülkelerinin paraları karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü ve Mayıs 2018'den bu yana en düşük seviyesi yakınlarında seyretti.

Singapur'da IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Hisse senedi piyasalarında yansımasını bulan risk iştahı büyük ölçüde pozitifti ve doları baskı altında tutarken, aynı zamanda altın fiyatlarındaki kazançları da sınırladı. Fed tutanakları öncesi, dolar ayılarının biraz soluklandığını ve buna bağlı olarak altında hafif bir düşüş olduğunu görüyoruz," dedi ve "Ancak altında genel yukarı trend etkisini sürdürüyor. Kovid-19'a ilişkin belirsizlik ve ABD ile Çin arasında devam eden gerilim kısa vadede halen altına destek vermeye devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Aralarında Dominic Schnider'ın bulunduğu UBS Global Wealth Management analistleri, "Fiyatların, ABD'de reel faizlerin negatif bölgede daha da aşağı gidebileceği, dolardaki zayıflığın sürebileceği ve büyüme ve politika belirsizliklerinin devam edebileceği beklentileri dolayısıyla önceki zirvelerine doğru toparlanmasını bekliyoruz," dedi ve "Önümüzdeki altı aylık dönemde fiyatlar için baz durum görünümü , 2,200-2,300 dolara yükseliş eğilimi ile birlikte 2,000 dolar seviyesi" şeklinde görüş bildirdi.

Julius Baer, sonraki nesil araştırma müdürü Carsten Menke, "Kısa vadeli temel göstergelerin altının lehinde kalmasına karşın, ekonomik ortamın iyileşmeye devam etmesi ve bunun da güvenli liman talebini azaltacağı öngörüsüyle, halen fiyatların orta ila uzun vadede yukarıdan ziyade aşağı yönde hareket etmesini bekliyoruz" dedi.

Piyasa izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin, ABD'nin Huawei Technologies Co.'nun ticari olarak ulaşılabilir çiplere girişini yasaklamaya yönelik adımını kınadı ve bu adım için "zorbalıktan başka bir şey değil" açıklamasında bulundu.

*ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Çin le yapılması öngörülen ticaret görüşmelerini kendisinin iptal ettiğini ve Çin'in koronavirüs ile mücadelesini "akla hayale sığmaz" olduğunu söyledi.

*ABD Dışişleri Bakanlığı kolej ve üniversitelerden ellerindeki Çin varlıklarını çıkarmalarını istedi ve okulları, Salı günü bir mektupla, hisselerini tutma konusunda potansiyel olarak daha meşakkatli tedbirlerin önüne geçmeleri için uyardı.

*Koronavriüs vaka sayısı küresel bazda 22 milyonu geçti. ABD, Brezilya ve Hindistan bu sayısının yarısından fazlasını oluşturuyor.

*ABD 10 yıl vadeli hazine tahvillerinde reel faizler üst üste üçüncü günde de düştü.

(13:00'te güncellendi)