Bloomberght
Bloomberg HT Haberler "Altın ithalatındaki düzenleme bizi 2000'li yıllara götürdü"

"Altın ithalatındaki düzenleme bizi 2000'li yıllara götürdü"

Türkiye'ye ithal edilen altının niteliğinin belirlenmesi için standart dışı işlenmemiş kıymetli maden ithalinde gümrük idarelerine "ayar raporu" ibraz edilmesi zorunlu hale getirildi. İthalat işlemlerinde şeffaflığın ve güvenilirliğin artırılması amacıyla söz konusu "ayar raporları"nın yalnızca Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenebileceği hüküm altına alındı. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık ve Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar kararı Bloomberg HT'ye değerlendirdi

Giriş: 22 Şubat 2021, Pazartesi 12:20
Güncelleme: 22 Şubat 2021, Pazartesi 12:39

CEMRE NUR KARACA

Türk Parası Kıymetini koruma hakkında 32 Sayılı kanunda değişikliklere bir yenisi daha eklendi. Öncesinde kanunda yetkilendirme Hazine ve Maliye Bakanlığı'na verilmişti, ardından da bakanlık yeni düzenlemelerle harekete geçti. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ'de “Kıymetli maden ve taşlar” başlıklı 6. maddesinde değişiklik yapılarak standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalinde Gümrük İdarelerine ayar raporu ibraz edilmesi zorunluluğu getirilerek, bu ayar raporlarının yalnızca Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce düzenlenebileceği cümlesi eklendi.

"Ayar raporu düzenleme yetkisi sadece Darphane’de olursa dış ticarette süreç tıkanır"

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık 32 sayılı kararda gerçekleştirilen yeni düzenlemeyle ilgili Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede ayar raporunun yetkilendirmesinin yalnızca Darphaneye verilmesinin dış ticarette sürecin tıkanacağını söyledi.

Mustafa Atayık "Sektör olarak uzun süredir altın ve mücevher ticaretinde ülkemizin dünyada hak ettiği noktalara ulaşması için gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılmasını talep ediyorduk. “Standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalinde Gümrük İdarelerine ayar raporu ibraz edilmesi zorunluluğu getirilerek, bu ayar raporlarının yalnızca Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce düzenlenebileceği” ibaresi, bizi bugünden alıp bir anlamda 2000’li yıllara götürdü.

Ayar raporu düzenleme yetkisi sadece Darphane’de olursa dış ticarette süreç ne yazık ki tıkanır. 2000’li yıllar tecrübesi bize açıkça gösteriyor ki ayar raporu ve ekspertiz düzenlenmesi, Darphane’nin tek başına altından kalkabileceği bir konu değildir. Standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalinde bugüne kadar olduğu gibi ayar analizleri ve ekspertiz raporlarını Darphane’nin yetkilendirdiği İstanbul Kuyumcular Odası başta olmak üzere diğer ayar evleri ve firmalarımıza da izin verilirse hem süreç sağlıklı ve hızlı işlemiş olur, hem de düzenlemeyle hedeflenen beklentiler karşılanmış olur düşüncesindeyiz. Bilindiği gibi 2003 yılına kadar sektör mensupları, ithalat ve ihracat ile ilgili tüm ayar analizi ve ekspertiz raporlarını Darphane’den almak zorundaydı. Darphane’den yapılan bu işlemler, çok uzun sürdüğü için dış ticareti de oldukça olumsuz etkiliyordu. O dönemde Oda’mız ve firmalarımızın yoğun uğraşlarıyla ayar raporu ve ekspertiz raporu düzenleme yetkisi, İstanbul Kuyumcular Odası ve bazı firmalara da verilince ticaretin önü açıldı ve ihracat hızlandı. Zaten Darphane tarafından İKO Ayarevi, Dış Ticaret Birimi ve Türkiye Gemoloji Laboratuvarı(GLT) ile ayar raporu, ithalat-ihracat ekspertiz ve değerli taş ithalinde yetkilendirilmiş olan yarı kamu kurum niteliğindeki Oda’mızın yeniden yetkilendirilmesi dış ticaretin sağlıklı ve güvenli bir şekilde yürütülmesine büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz.” açıklamalarında bulundu

Ayar evleri kurabiliriz”

Mücevher ticaretinin hızlanması adına daha önce havalimanlarında ayar evleri kurmayı teklif ettiklerini dile getiren Mustafa Atayık, “Biz, gerek Hazine Bakanlığı, Gümrük İdaresi ve Darphane Genel Müdürlüğü’yle yaptığımız birçok görüşmede altın ve mücevher ticaretinin hızlanması ve sağlıklı işlemesi için ihtiyaç olması halinde İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanları gümrük noktalarında hızla rapor düzenleyecek ayar evlerini kurabileceğimizi dile getirmiştik. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sektör olarak beklentimiz; sahada sorun yaşanmaması ve ticaretin akamete uğramaması için yapılacak düzenleme öncesinde bizimle istişarelerde bulunmalıdır. Böylece, ileride yaşanması muhtemel sorun ve sıkıntı başlıklarını önceden önlemiş oluruz düşüncesini taşıyoruz." dedi.

"Daha açık ve düzenli bir sisteme geçiş yapılıyor"

Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar ise bu düzenlemelerle birlikte sektörde daha düzenli bir sisteme geçiş olduğunu söyledi.

Kamar "Bu yapılan düzenlemelerin tümüyle birlikte mücevher ve altın sektöründe taşlar yerine oturtuldu. Daha açık ve düzenli bir sisteme geçiş yapılıyor. Kıymetli maden alanında ticaret yapanların önünü görebilmesi adına doğru düzenlemeler geldi. İhracat ile ilgili ufak tefek oluşabilecek sıkıntılar olabilir, bununla ilgili de bizler görüşmelerimizi yapıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı bir bütün halinde 32 sayılı tebliğde düzenlemeler yapıyor ve bu düzenleme silsilesi bittikten sonra sektöre nasıl bir artısı eksisi olacak gözlemleyerek göreceğiz." açıklamalarında bulundu.