Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelecek 5 yıl içerisinde ABD'de farklı eyaletlerde 430 milyar dolar yatırım yapacağını duyuran Apple, bu yatırımlar ile birlikte 20 bine yakın istihdam yaratmayı planladığını belirtti.

Geçtiğimiz 5 yılda Apple’ın ABD’ye katkısı önceden hedeflenen 350 milyar doların üzerine çıktı. Apple böylece gelecek 5 yıl için taahhüdünü yüzde 20 artırarak Amerika’da inovasyonu ve ekonomik refahı geliştirmeyi planladıklarını söyledi. Planlanan yatırımların arasında 5G teknolojileri ve yeni nesil geliştirmeler yer alıyor.

Apple’ın CEO’su Tim Cook, yatırımlar ile ilgili “Toparlanma ve yeniden inşanın şu anki aşamasında, Apple ABD’de inovasyon ve imalatı geliştirmek için olan ve 50 eyalette nesilleri kapsayacacak taahhüdünü iki katına çıkarıyor” dedi.

Apple, ABD’de doğrudan 2,7 milyona yakın istihdam yaratırken, ülkedeki en büyük vergi mükellefi olarak geçtiğimiz 5 yılda 45 milyar dolar kurumlar vergisi ödedi.

Apple’ın Amerikalı tedarikçilere, veri merkezi yatırımlarına, sermaye harcamalarına ve diğer yerel harcamalara ayırdığı 430 milyar dolarlık yatırım binlerce istihdam yaratacak ve yaratıcı sektörleri destekleyecek.

Apple temiz enerji ve yeşil teknoloji projelerinde de sektör liderliğine oynayan yatırımlar gerçekleştiriyor. Geçen ay California Monterey’de enerji depolama tesisi kuracağını duyurmuştu. Şirket 4,7 milyar dolarlık yeşil tahvil harcamasıyla temiz enerji sektöründe liderliğini koruyor.

"Amerika'da üretin"

ABD Başkanı Joe Biden, Ocak ayında seçim vaatlerinden biri olan “Amerikan ürünü al” (Buy American) çerçevesinde yerli üreticileri, işletmeleri ve işçileri destekleyecek bir kararname imzalamıştı.

Kararname ile birlikte federal hükümet harcamalarının Amerikalı işçiler tarafından üretilen Amerikan yapımı ürünlere yönlendirileceği garanti altına alınarak, şirketlerin yerel üretim yerine ülke dışında üretime yönelmelerine neden olan açıklar kapatılmış oldu.

Federal hükümet harcamalarının Amerikan işçileri ve üreticilerini desteklemek için güçlü bir araç olduğu vurgulanırken sadece federal kontratların 600 milyar dolara ulaştığı belirtilmişti.

  • Kurumları, yerel ürünlerin nasıl hesaplandığı ve yerel ürün kotalarının artırılmasıyla ilgili halihazırdaki açıkları kapatmaya yönlendirme.
  • Başkanlık Yürütme Ofisine Amerika’da üretim politikasından sorumlu olacak yeni bir üst düzey lider atanması.
  • Yerel üretim kanunda gereksiz muafiyetler üzerindeki denetimin artırılması.
  • Kurumların, iş sektörü ve yerel üreticiler arasında yeni kontrat fırsatları yaratmak amacıyla aracı rol üstlenmesi.
  • ABD limanları arasında sadece ABD bayraklı gemilerin nakliyat yapabilmesine olanak tanıyan Jones Act’in güçlü bir şekilde desteklenmesi.
  • Yerel üretim yasasından yararlanan şirketlerin farklı kurumlar tarafından çapraz denetime tabi olması.

Kararnameyi imzalamadan önce yaptığı açıklamada, “Bir önceki yönetimde federal hükümet kontratlarının yüzde 30’u yabancı şirketlere verildi. Bizim yönetimimizde bu değişecek.” diyen Biden, böylelikle küçük işletmelerin ve üreticilerin önem kazanacağını vurgulamıştı.

Biden, toparlanma programı kapsamında, Amerikan ürünlerini almak için milyarlarca dolar yatırım yapacaklarını ve böylece altyapıyı da modernize edeceklerini belirterek, "Bu da milyonlarca iyi maaşlı işin yaratılması, Amerikan çeliğinin kullanılması, yolların, köprülerin ve limanların yeniden yapılması, Amerikan teknolojisinin kullanılması ve bunların hepsinin iklimsel olarak sürdürülebilir olması demek." diye ekledi.