Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Adesso Türkiye Genel Müdürü Burak Barı, finans alanında firmaların yazılım olarak en çok ihtiyaç duyduğu alanlardan ilkini ana sistemlerin modernizasyonu olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Barı, "Burada hem bir teknolojik modernleşme hem de ölçeklenebilir, kolay entegrasyon sağlayacak, bulut tabanlı sistemlere dönüşüm kaçınılmaz gibi duruyor" dedi. Finans kuruluşlarında B2C uygulamalar tarafında tüm müşterileri kapsayacak dijital çözümlerin temel konu olacağının altını çizen Barı, üçüncü olarak da veri bilimine dayalı uygulamaların finans kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu bir diğer alan olduğunu söyledi. Barı, "Kullanıcı verileri analizi, makine öğrenmesi ve yapay zeka gibi alanlar daha da çok geliştikçe yeni uygulamalarla karşılaşacağız. Chatbot bunlardan sadece biri" diye konuştu.

'MODERN BULUT SİSTEMLERİNE DESTEK VEREN YENİ ÇÖZÜMLER ÇIKACAK'

Bulut teknolojilerinin çok kritik olduğunun altını çizen Barı, şöyle devam etti: "İki önemli kriter var. Bir tanesi entegrasyon. Dolayısıyla bir dijital çözüm ne kadar çok kullanılırsa, ne kadar çok müşteri bunu hayatın bir parçası haline getirirse, arka sistemlere gelen yük entegrasyon yüzünden artıyor. Bu yükle başa çıkmanın yolu da aslında bulut sistem. Kendi kendini ölçekleyebilen, belli bir iş hacmi geldiği zaman birden fazla bilgisayara otomatikman yüklenip orada anında canlıya çıkabilen ve bu kapasite kullanılmadığı zaman yeniden kendini kapatan küçük küçük modüllerden bahsediyoruz."

Eski sitemlerde kapasitesi çok yüksek bir sunucu üzerinde tek çalışan modellerin daha yaygın olduğunu hatırlatan Barı, "Ama günümüzde artık bu değişti. Tamamen bulutta kendi kendini yöneten bir kapasite söz konusu. Bu anlamda çok kritik. Çünkü dijitalleştikçe daha fazla yük artacak. Burada tabi Türkiye'deki regülasyon verinin Türkiye içerisinde kalmasını zorunlu kılıyor. Ama önümüzdeki dönmede bence Türkiye içerisinde özellikle bu şekilde modern bulut sistemlerine destek veren yeni çözümler ortaya çıkacak diye düşünüyorum. Buraya ciddi anlamda yatırımın yapılacağını düşünüyorum. Bu sadece bankayı da kapsamıyor. Baktığımızda Kişisel Verileri Koruma Kanunu gereği bir çok sektörde bu var" dedi.

'ŞİRKETLERİN SADECE GENÇLERE DEĞİL TÜM MÜŞTERİLERİNE DİJİTAL OLARAK DOKUNMASI GEREKEN BİR DÖNEMDEYİZ'

Adesso'nun Almanya menşeli bir IT hizmet sağlayıcısı olduğunu ve 5 bin çalışanı ile 10’un üzerinde ülkede faaliyet gösterdiğini kaydeden Barı, 2013 yılında kurulan Adesso Türkiye'nin de bilişim teknolojileri danışmanlığı hizmetleri ile şirketlerin dijital dönüşüm yolculuklarında iş ortağı olduğunu söyledi. 2020 yılında 320 çalışan ile Adesso şirketler gurubu içerisinde ana şirketlerden biri olduğunu ifade eden Barı, "Dijital dönüşümün fikir aşamasından nihai çözümün teslimatı aşamasına kadar projelerimiz tüm süreçlerinde faaliyet gösteriyoruz. Çözümlerimiz tamamen kurumlara özel ve müşterilerimiz ihtiyaçlarına yönelik şekillendiriliyor" dedi. Ulusal ve uluslararası şirketler ile çalıştıklarının altını çizen Barı, "SmartShore isimli IT shoring konseptimiz ile Avrupa pazarına yazılım geliştirme ihracatı yapıyoruz. 10 ülkede hem faaliyet gösteriyoruz hem de bu ülkelerde faaliyet gösteren müşterilerimiz için Adesso Türkiye olarak yazılım geliştiriyoruz. Türkiye’nin her zaman özel bir konumu var; genç bir nüfusa sahip ve inivasyona çok açık bir ülkeyiz. Bankacılık sektörüne baktığımızda birçok Avrupa ülkesinden çok daha fazla dijitalleşmiş ve yenilikçi düşünen bir ekosistem görüyoruz. Ben Türkiye’nin uzun bir süre bu özel konumunu koruyacağını düşünüyorum. Covid sürecinde de bu inovatif, yeniliğe açık düşünce şeklinin, müşterilerimizin faaliyetlerine veya karar alma mekanizmalarına daha da etkili olduğunu, dolayısı ile ciddi yatırımların yapıldığı bir dönem görüyoruz. Özellikle artık sadece genç nüfusu kapsayan dijital çözümlerin yeterli olmayacağı, şirketlerin tüm müşterilerine dijital olarak dokunması gereken bir dönemdeyiz. Dijital dönüşümlerin daha da hızlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.