Advertisement
BAYBURT ABONE OL

Koronavirüs salgını nedeniyle yurt içinde başta sanayi işletmeleri, tarım işletmeleri, hazır giyim sektörü ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler olmak üzere birçok firma faaliyetlerine ara verdi veya kepenk kapattı. Dolayısıyla gıda ve kargo taşımacılığı alanında faaliyet gösteren firmalar hariç hemen hemen bütün sektörlerde istihdam ciddi anlamda geriledi, işsizlik arttı. Kişi başı gelir düştü. Kaçınılmaz olarak toplumsal yaşam da sekteye uğradı.

Devletimiz salgının dünyada yayılma eğilimine girdiği andan itibaren başta sağlık alanında olmak üzere birçok tedbiri başarıyla hayata geçirdi. Gelinen noktada alınan sosyal tedbirlerle Avrupa'da bir çok ülkede ve Amerika'da yaşanan krizin ülkemizde de yaşanmasının önüne geçildiğini ve çok başarılı bir izolasyon politikası uygulandığını net şekilde söyleyebiliriz. Hükümetimizin ve kararlara riayet eden halkımızın bu anlamda çok başarılı bir sınav verdiği gerçektir.

Diğer taraftan Kovid-19 salgınının olumsuz ekonomik etkileriyle yine devletimizin başarılı bir şekilde mücadele ettiğini söyleyebiliriz. İlimiz ve bölgemizde ticaret önemli oranda durdu. Bayburt, sanayi yatırımlarının toplam yatırım içerisindeki ağırlığı açısından arzu edilen düzeye ulaşamamış bir ildir. Büyük ölçeli sayılacak az sayıda sanayi işletmesi mevcut ve bu işletmeler -başta doğaltaş fabrikası olmak üzere- iç ve dış pazarda önemli oranda satış kaybı yaşamakta. Bununla birlikte hükümet tarafından açıklanan mali tedbirler ve desteklerle bir nebze olsun finansman döngüsünü sağlayabilmekteler fakat durumun bu şekilde devam etmesi halinde bu işletmelerin büyük bir ekonomik darboğaza girme riski ile karşı karşıya olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Keza ulaştırma ve hizmetler sektöründe de aynı sorunlar yaşanmakta olup aynı risk bu sektörler için de söz konusudur.

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimiz nezdinde gerçekleştirdiğimiz, sorun analizi ve sorunların çözümüne dair beklentilerin derlendiği çalışmada üyelerimizin önemli bir kısmının ekonomi yönetiminden taleplerini topladık ve bu konuda ilgili bakanlıklar nezdinde yoğun girişimleri olan Odalar ve Borsalar Birliğimizle paylaştık. Bu taleplerin önemli bir kısmının karşılanmış olması da memnuniyet vericidi. Başta kredilerin ötelenmesi ve yeni kredi imkanlarının sağlanması gibi destekler önemli bir fayda sağlamıştır.

Bununla beraber işletmelerin çek, senet ve sigorta ödemelerinin de ertelenmesi veya bu ödemelerin faizsiz olarak kredilendirilmesi; kira, doğalgaz, elektrik ve diğer sabit giderlerin karşılanabilmesi için işletmelere faizsiz ve uygun vadeli kredi sağlanması arzu edilmektedir. Diğer yandan işletmelerin kullandığı rotatif kredilerin komisyonlarının dondurulması, bu kredilere en az üç ay süre ile faiz uygulanmaması istenmektedir.

Havayolu işletmelerine sağlanan KDV indirimi ve ÖTV muafiyetinin kara yolculuğu sağlayan seyahat firmalarına da tanınması; Karayolu seyahat işletmelerine salgının yayılmaması amacıyla getirilen yarı kapasite ile taşıma mecburiyetinin yolcu güvenliği bakımından havayolu işletmelerine de getirilmesi faydalı olacaktır.

Yukarıdakilere ek olarak, geçmişte de kalkınmada öncelikli yörelerde uygulanan işçi sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanarak işveren üzerindeki istihdam kaynaklı yükün azaltılmasına katkı sağlanması talebimiz de mevcut. Küresel ekonomik daralmanın ve dolayısıyla kamunun bu kriz dolayısıyla yüklendiği yükün farkındayız. Devletimiz ve ekonomi yönetimimiz en doğru kararları şüphesiz alacaktır.. Bizler Bayburt iş dünyası olarak salgının olumsuz etkileriyle mücadelede devletimizin ve hükümetimizin yanındayız.

Süleyman SEYHAN

Bayburt TSO Yönetim Kurulu Başkanı