Bloomberg HT Haberler BETAM: Kiralık konutta artış hızı düştü
HABERLER

BETAM: Kiralık konutta artış hızı düştü

  • Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve Sahibinden.com tarafından hazırlanan "Satılık ve Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Mayıs 2023" verilerine göre, Kiralık ilan metrekare fiyatlarındaki yıllık artış oranları İstanbul, Ankara ve İzmir'de de düştü. Rapora göre, kiralanan konut sayısı da İstanbul'da yüzde 16, Ankara'da yüzde 10 ve İzmir'de yüzde 17,2 azaldı. Ancak bazı deprem illerinde kirat artışları iki katını aştı.

Giriş: 22 Mayıs 2023, Pazartesi 17:00
Güncelleme: 22 Mayıs 2023, Pazartesi 17:03

Satılık konut fiyatlarında artış hızı düşerken kiralanan konut sayısı 3 büyük ilde azaldı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BİTAM) "Konut piyasasında bayram etkisi" başlıklı Sahibinde & Satılık Konut Piyasası Görünümü Mayıs 2023 notunu yayımladı.

Buna göre, geçen yılın Nisan ayına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatı yüzde 104,6 artarak 19.888 TL oldu. Satılık konut ilan metrekare cari fiyatları Mart’tan Nisan’a yıllık artış oranı İstanbul’da yüzde 112,6’dan yüzde 94,5’e, Ankara’da yüzde 138,3’ten yüzde 127,8’e, İzmir’de ise yüzde 124,8’den 110,4’e geriledi.

6 Şubat depreminden itibaren Ankara satılık konut piyasasında gözlemlenen yüksek fiyat artışları devam ettti. Ortalama satılık konut metrekare fiyatları İstanbul’da 28 bin 158 TL, Ankara’da 14 bin 49 TL ve İzmir’de 22 bin 727 TL olarak izlendi.

Reel satış fiyatı üç büyükşehirde yükseldi

Reel satış fiyatı üç büyükşehirde arttı. Mart’tan Nisan’a İstanbul, Ankara ve İzmir’de reel konut fiyat artışı sırasıyla yüzde 1, yüzde 3,8 ve yüzde 1,6 oldu. Nisan’da reel konut fiyat endeksi (Eylül 2017=100) İstanbul’da 204, Ankara’da 213,2, İzmir’de ise 209’a yükseldi. Nisan ayının verileri satılık konut reel fiyatlarının 2017 Eylül’deki seviyesine kıyasla İstanbul’da yüzde 104, Ankara’da yüzde 113,2 ve İzmir’de yüzde 109 oranında yüksek olduğunu gösterdi.