Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

F. UĞUR TAÇKINLAR

Popüler kripto para Bitcoin son dönemdeki astronomik yükselişiyle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

Kripto paraların geçen yılın sonlarında PayPal üzerinden doğrudan alım satım imkânına kavuşması ve bazı büyük kurumsal yatırımcılardan gelen alım ya da destek açıklamalarıyla ilginin arttığı Bitcoin son olarak 35 bin dolar eşiğini aştı.

Peki piyasa değeri kabaca 650 milyar dolar ulaşan Bitcoin’in fiyatı nereye gidiyor?

Bitcoin’in destekçileri kripto paraların doların zayıflığı ve enflasyon riski karşısında hedge imkanı verdiğini savunarak “dijital altın” benzetmesi yapıyolar. Diğerleriyse perakende yatırımcılar ve trend takip eden quant fonların sürdürülebilir olmayan bir balonu şişirdiğini düşünüyor.

Dolayısıyla fiyat tahminleri sıfırdan yüz binlerce dolara kadar geniş bir yelpazede.

Bitcoin’de bazı kurumsal alımlar uzun vadeli saklama amacı taşıyor

Bitcoin’in 2020’de fiyatını neredeyse dörde katlamasına ilişkin kurumsal yatırımcı ilgisini işaret eden Tradable Patterns’dan Darren Chu, CFA, “Ruffer Investment ve 169 yıllık sigorta devi MassMutual gibi büyük geleneksel varlık yöneticilerinin Kasım ve Aralık aylarında sırasıyla 744 milyon dolar ve 100 milyon dolarlık alımlar yaptıklarını gördük. Bu gelişmeler, Bitcoin’e çevrilebilir tahvil ihracıyla 650 milyon dolar kaynak sağlayıp Aralık başında 50 milyon dolar değerinde Bitcoin alan Microstrategy gibi finans dışı şirketlerin açıklamalarından hemen sonra yaşandı.” dedi.

Singapur merkezli platformun kurucusu, BloombergHT.com’a yaptığı değerlendirmede, kripto para Borsalarından farklı cüzdanlara ya da soğuk cüzdanlara doğru kurumsal çapta çıkışlar olduğunun altını çizerek, bu tarz Bitcoin alımlarının uzun vadeli saklama amaçlı olduğunu ifade etti.

Bitcoin’de ralli sürecek mi?

Mart 2020’den bu yana devam eden güçlü yükselişin, aylık ve haftalık grafiklerde RSI, stokastik göstergeler ve MACD gibi momentum indikatörlerine göre aşırı uzamış olduğunu belirten Chu, boğaların yorulmaya yakın olabileceğini söyledi ve sağlıklı bir kâr realizasyonunun gelebileceği uyarısında bulundu.

Chu, orta ihtimalle gelecek haftalarda, Mart ayından beri yaşanan rallide yüzde 38.2 Fibonacci geri çekilmesini temsil eden 23 bin dolar seviyelerine kadar bir düzeltme yaşanabileceğini öngörüyor.

Yılın ilk yarısı boyunca en az birkaç ay sürecek bir konsolidasyonun ardından Guggenheim gibi büyük fon yöneticilerinin ek kurumsal talebiyle hedge fonları, aile ofisleri ve kurumsal hazinelerin daha fazla kaynak ayırmasının Bitcoin arz talep dengesizliğini daha da artıracağını düşünüyor.

Buna dayanarak Chu, Bitcoin’in 2021’in 2. yarısında 40 bin - 50 bin dolar aralığını test etme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Ripple’ın listelerden çıkarılması ve artan regülasyon beklentileri Bitcoin için risk mi?

Chu, Bitcoin’in piyasa değerinin, düzenleme yönünde atılacak herhangi bir adımın yükselişi ve yatırımcılar tarafından benimsenmesini raydan çıkaramayacağı kadar yüksek olduğunu düşünüyor. Öyle ki Bitcoin merkezli iş modellerinin yanında regülatörlerin yasaklamayı deneyemeyeceği kadar çok sayıda geleneksel kurum da piyasaya girmiş durumda.

Ayrıca, Chu’ya göre gelişen teknolojik yapıya yetişmesi gerektiğinin farkında olan düzenleyici kurumlar, lisanssız bir şekilde menkul kıymet benzeri jeton çıkaran oluşumları takip edebilmek için daha fazla çaba harcayacaklar.

NYSE Liffe, TMX Group VE CMC Markets gibi kurumlar bünyesinde geçirdiği yaklaşık on yılın ardından Tradable Patterns’ı kuran Darren Chu, dünyanın en büyük hedge fonları ve yatırım bankaları için emtia/endeks vadeli kontratları ve spot Döviz piyasalarında teknik analiz sağlıyor.

Chu, Bloomberg, Refinitiv, Factset, Interactive Brokers ve Inside Futures üzerinden analizlerini yayınlıyor.