BM raporunda konteyner ve enflasyon uyarısı
Birleşmiş Milletler bir raporunda koronavirüs döneminde hızla artan taşımacılık maliyetlerinin tüketici ürünlerini yüzde 10 civarında artıracağını öngördü. Raporda fiyat artışlarının ülkelere ve ürünlere göre farklılık gösterebileceği belirtildi.
Koronavirüs salgını nedeniyle oluşan tedarik zinciri sıkıntıları ve ticaret kanallarındaki sıkıntılar son 18 aydır konteyner maliyetlerini de artırdı.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) bir raporuna göre bu durum gelecek yıl tüketici fiyatlarında yüzde 1,5’lik artışa neden olabilir.
Raporda “Konteyner fiyatlarındaki son yükseliş etkisini devam ettirirse 2023’e kadar küresel ithalat fiyatlarını yüzde 11, tüketici fiyatlarını da yüzde 1,5 kadar artırabilir.” ifadeleri yer aldı.
Ülke bazında ise ABD’de tüketici fiyatlarının yüzde 1,2, Çin’de yüzde 1,4 artabileceği öngörüldü. Ekonomisi ithalata bağlı olan küçük ülkelerde fiyatların yüzde 7,5 civarında artacağı tahminine yer verildi.
Ürün bazında bakıldığında tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle küresel çapta en büyük fiyat artışlarının en az yüzde 10 ile elektronik eşya, tekstil ürünleri ve mobilyada gerçekleşeceği belirtildi.
Analizde konteyner taşımacılık maliyetlerindeki artışın büyük ekonomilerde büyümeyi sekteye uğratacağı ifade edildi.