Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Türkiye'de mobil ödeme işlemlerinin hacmi 2022 yılında yüzde 70 artarak 500 milyar TL'ye ulaştığını belirten Finartz Kurucusu ve CEO'su Cihan Demir, 2022 yılının mart ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 18’lik bir büyüme söz konusu olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Demir, “Kredi kartı ile ödemelerde ise önceki yılın aynı dönemine göre büyüme yüzde 114. İşlem hacmi arttıkça şüpheli işlem yönetiminde her işletmenin kendine özgü ihtiyaç ve öncelikleri gündeme gelmeye başladı. Günümüzün rekabetçi koşullarında dolandırıcılık süreçlerinin doğru yönetilmesi online ödeme alan işletmeler ve son kullanıcının ödeme deneyimi açısından kritik öneme sahip hale geldi" diye konuştu.


Dolandırıcılık önleme tedbirlerini ve güvenlik protokollerini sürekli olarak gözden geçirdiklerini ve müşterilerine en güvenli hizmeti sunmak için sürekli olarak geliştirdiklerini vurgulayan Demir şöyle devam etti: “Secureartz markamız altında online ödeme işlemlerini güvence altına almak için kullanılan 3D Secure güvenlik protokolüne uygun olarak geliştirdiğimiz yazılım ürünlerinden biri olan Access Control Server Türkiye’nin önde gelen elektronik ödeme kuruluşlarından birinin kullanımına sunuldu. Ödeme sürecinin güvene alınmasında Risk-Based Authentication(RBA) kullanılarak yürütülen ödeme geçidi ile birlikte Türkiye’nin ilk risk analizi yapılmış frictionless işleminin gerçekleşmesini bekliyoruz. Ek bir doğrulamaya ihtiyaç duymak yerine risk hesaplama teknolojisi kullanılan bu yöntem, ödeme işlemlerini gerçekleştiren kullanıcının hareketlerini ve özelliklerini analiz eder ve dolandırıcılık girişimlerini tespit etmek için gerekli olan ek bilgiyi sağlayarak son kullanıcının ödeme adımlarında zaman kaybetmesinin önüne geçer. Türkiye'nin önde gelen bankalarından biri yüksek performans beklentisine karşılık verecek 3DS Server ürünümüz için bizi tercih etti. Yakın zamanda işlemlerinde bizim çözümlerimizi kullanmaya başlayacak.”


‘Başarılı işlem oranının yüzde 95’in üzerine çıkması hedefleniyor’

Demir, Secureartz 3DS Server’ın Visa’nın en son lanse ettiği programı Digital Authentication Framework (DAF) uyumu sayesinde anlaşmalı işyerlerinde başarılı işlem oranlarının yüzde 95’in üzerine çıkmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi. Dijital ödemelerde EMV 3D Secure teknolojisini kullandıklarını kaydeden Demir, 3D Secure uygulamaısnın son kullanıcı için ne anlama geldiği noktasında ise “3D Secure, bildiğiniz üzere kartlı ödemelerin çevrimiçi olarak yapıldığı durumlarda ek bir güvenlik katmanı sağlayan bir teknolojidir. Bu teknoloji, kart sahibinin kimliğini doğrulamak için üç boyutlu güvenlik protokolleri kullanır ve dolayısıyla kart sahibinin kartının kötüye kullanılmasını önler. Fakat bu kimlik doğrulama adımlarının, ödeme sürecini yavaşlattığı için sepet iptallerinin gerçekleşmesine sebep olması da sık yaşanan bir durumdur. EMV 3D Secure, 3D Secure teknolojisine benzer şekilde çevrimiçi ödeme işlemlerinde ek bir güvenlik katmanı sağlar. Ancak, EMV 3D Secure ürünleri, ek bir doğrulamaya ihtiyaç duymazlar. Bunun yerine, risk hesaplama teknolojisi kullanırlar. Bu teknoloji, ödeme işlemlerini gerçekleştiren kullanıcının hareketlerini ve özelliklerini analiz eder ve dolandırıcılık girişimlerini tespit etmek için gerekli olan ek bilgiyi sağlar. Güçlü kimlik doğrulama gerekliliklerini karşılayan EMV 3D Secure ürünlerinin müşteri ile daha az etkileşim kurarken aynı zamanda dolandırıcılık işlemlerinin de önüne geçmesiyle kullanıcı deneyimi bir üst noktaya taşınmış olur” değerlendirmesinde bulundu.


‘Ödeme anındaki aksama ve iptalleri başarılı işlem yönünde değiştirebiliyoruz’

Finartz’ın uygulamalarının kullanıcı doğrulama ekosistemi içindeki şirketlere hizmet sunarken, kullanıcı arayüzü deneyimini de kendilerine göre özelleştirebilme imkanı tanıdııüını belirten Demir, “Finansal kuruluşlar bizim uygulamalarımızı kullanarak dışarıdan aldıkları hizmetler yerine kendi tasarladıkları, kişiselleştirilebilir entegrasyonlarla ilerleyebiliyorlar. Türkiye'de kartlı işlemlerin red oranı yüzde 25’i bulurken biz özelleştirilmiş deneyim sunarak, örneğin yetersiz limit, bağlantı hatası gibi sebeplerle oluşan aksama ve iptalleri başarılı işlem yönünde değiştirebiliyoruz” dedi. Güçlü kimlik doğrulama gerekliliklerini karşılayan EMV 3D Secure ürünleri ile, müşteri ile daha az etkileşim kurarken aynı zamanda dolandırıcılık işlemlerinin de önüne geçerek kullanıcının hem daha akıcı hem daha güvenli bir ödeme deneyimi yaşamasına aracı olduklarını kaydeden Demir, “Bu entegrasyonların kurulumunu 2 ay gibi bir sürede tamamlıyor olmamız,kolay bir işletime sahip olması, ve Finartz’ın desteğini kurulumun devamında da sürdüyor olması, 3D Secure çözümleri alanında kamu bankalarına hizmet veren oluşumların dahi bizimle birlikte çalışma motivasyonlarını arttırıyor” dedi.


'Blockchain e-ticarette ödeme işlemlerini daha güvenli hale getirecek'

Önümüzdeki dönemde beklenen e-ticaret trendlerine de değinen Demir, 2025 yılında dijital cüzdanla ödemelerin yüzde 53‘e ulaşmasının hedeflendiği kaydetti. Mobil cihazların kullanımının artmasının tüketicilerin mobil cihazlar üzerinden daha fazla alışveriş yapmalarına neden olacağını ifade eden Demir, mobil uyumlu e-ticaret sitelerinin ve uygulamalarının daha da önem kazanacağının altını çizdi. Demir, yapay zeka ve makine öğreniminin ise e-ticaret sitelerinde kullanıcı deneyimini iyileştirmek, kişiselleştirme, öneri sistemleri, stok yönetimi ve sahtecilik önleme gibi alanlarda kullanılacağını sözlerine ekledi. Demir, blockchain teknolojisinin, e-ticaret işletmelerinin ödeme işlemlerini daha güvenli hale getireceğini, ayrıca tedarik zinciri yönetimi ve ürün izleme gibi alanlarda da kullanılabileceğini söyledi.