Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en çok bilinen sosyal medya şirketlerinden biri olan ByteDance, yurt dışı halka arz planını tamamen askıya aldı.

Tiktok'un sahibi olan ByteDance, Çin hükümetinin halka arza değil veri güvenliğine odaklanılması uyarısını dikkate alarak Mart ayında yurt dışı halka arz planını askıya aldı.

Şirkete Aralık ayında sağladığı fonlamada 180 milyar dolar civarında değer biçilmişti. Bir diğer Çinli kuruluş Didi ise Çin hükümetinin uyarılarını dikkate almaması nedeniyle halka arz sonrasında yoğun baskıyla karşı karşıya kalmıştı.

Pekin merkezli LinkDoc Teknoloji, Çin’in yurtdışında halka arz olan teknoloji şirketlerine karşı başlattığı soruşturmalar sonrasında ABD’deki halka arz olma planını askıya almıştı.

LinkDoc’un halka arzını Morgan Stanley, Bank of America ve China International Capital Corp aracılık edecekti ve şirketin 211 milyon dolara kadar yatırım alması planlanıyordu.

Çin'den ceza gibi soruşturma

Çin’in siber güvenlik düzenleyici kurumu veri güvenliği riski, ulusal güvenlik ve kamu yararını koruma sebepleriyle ABD’de halka arz olan Didi’ye inceleme başlatmıştı ve uygulamanın sanal dükkanlardan kaldırılmasını talep etmişti.

Çin’in Uber’i olarak bilinen Didi 4,4 milyar dolar değerleme ile New York’ta yakın bir zamanda halka arz edilmişti. Hisse başına 14 dolardan halka arz edilen Didi'nin hisse fiyatı soruşturma sonrasında halka arz fiyatının da altına inerek 11,91 dolar civarında seyrediyor.

Şu an için alınan önlemler şirketin işlemesine dair bir sorun yaratmıyor fakat Çinli internet şirketleriyle ilgili belirsizlik devam ediyor.

İncelemenin detayları henüz bilinmiyor ama devlet destekli Global Times gazetesi Didi’nin ülkedeki en detaylı seyahat bilgilerine sahip olduğunu ve kullanıcıların davranışlarıyla ilgili büyük veri analizi yapabilecek kapasitede olduğunu yazmıştı.

Didi’nin yanında çevrimiçi navlun ve lojistik çözümleri sunan Full Truck Alliance şirketine de inceleme başlatan düzenleyici kuruluş, işe alım sitesi Zhipin.com’a da incele başlatmıştı.

Haberde ByteDance'ın halka arz planını ertelemesinde tek nedenin Çin hükümeti olmadığı farklı nedenler de bulunduğu vurgulandı.