Advertisement

Venezüela kredi sağlayıcıları, ABD'nin bazı yaptırımları hafifletmesinin ülkede yatırım için iyimserliği arttırmasıyla birlikte petrol sektöründeki potansiyel fırsatları görüşmek üzere gelecek hafta Davos'ta olağanüstü bir toplantı düzenleyecek.

Londra merkezli aracı kurum Illiquidx ve batık krediler konusunda uzmanlaşmış bir fon olan Canima Capital Management’ın 23 Mayıs tarihinde Davos’ta düzenleyecekleri ve 20’nin üzerinde kreditörün katılması beklenen toplantıda Venezüela petrol sektörünün tekrar açılmasının potansiyel etkilerini açıklayacağı belirtiliyor.

Etkinlikte konuşmacılar arasında eski Shell Plc yöneticisi Jeroen Van Der Veer, Venezüela Petrol Odası Başkanı Reinaldo Quintero, devlet borcu yeniden yapılandırma uzmanı Rodrigo Olivares-Caminal, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Venezüela meseleleri ile ilgilenen Keith Mines ve ekonomist ve Dış İlişkiler Konseyi üyesi Francisco Rodriguez yer alacak.

Davos’ta ilk defa böyle bir tartışma yaşanacağına dikkat çeken IlliquidX CEO'su ve Canaima'nın kurucu ortağı Celestino Amore “ Yatırımcılar yaptırımların kaldırılması halinde Venezüela’daki petrol ve gaz sektörüne dair olası fırsatları ve kreditörler üzerindeki etkileri bilmek istiyorlar” şeklinde konuştu.

Hala ciddi yaptırımlar uygulanan Venezüela'nın temerrüde düşen 60 milyar dolarlık borcunun yakın zamanda yapılandırılması mümkün görünmüyor.

Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin neden olduğu küresel enerji krizi, Venezüela'nın petrol tedarikindeki sıkıntılara nasıl yardımcı olabileceği sorusunu gündeme getirdi. ABD bugünlerde Venezüela'da faaliyet gösteren petrol şirketlerine yönelik kısıtlamaları hedefleyen yaptırımların hafifletilmesini planlıyor.