Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL dün başlayan düşüşünü bugün de sürdürüyor. Dün % 1'den fazla düşerek 5.67'den 5.60'a kadar gerileyen dolar/TL bugün de düşüşüne devam etti ve % 1'den fazla düşüşle 5.5541'e kadar geriledi. Dolar, Merkez Bankası'nın faiz indirimi yaptığı Perşembe gününden bu yana %2.4 düştü. 

Euro % 0.8 düşüşle 6.20'ye, sepet kur 5.87'ye geriledi.

Bu hafta ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı kurun hareketi açısından önemli olacak. Fed'in 2008'den beri ilk kez faiz indirmesi bekleniyor. Faiz indirimi beklentileri Türk Lirası'nı destekliyor. Yine bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın çeyreklik enflasyon raporu takip edilecek. Bankanın yıl sonu için % 14.6 olan enflasyon tahminini düşürmesi bekleniyor.

Garanti Yatırım yolladığı bir notta kurda 5.62 desteği kırılırsa 5.45 - 5.50'ye doğru düşüşün sürebileceğini kaydetti. Kurum "5.65 - 5.70 seviyelerinin gün içi direnç olarak, aşağıda ise 5.60'ın destek olarak kullanılabileceğini önermekteyiz" açıklamasını yaptı.

Azimut Portföy'den Murat Salar Bloomberg HT'ye TL'de son dönemde yaşanan değer kazancının sebeplerini "Küresel likidite koşulları, ABD ile ilişkilerin pozitife gitmesi, cari fazla veriyor olmamız, bunun yanı sıra petrolde son dönemdeki düşüşü bir araya getirdiğimizde TL'de ciddi bir değer kazanımı görüyoruz" şeklinde sıraladı.

Uzmanlar tahvil girişlerinin de Lira'yı desteklediğine dikkat çekiyor.