Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Regülasyon teknolojileri alanında faaliyet gösteren SNI'ın Kurucu Ortağı ve CEO'su Cem Yurdakul, ülke ekonomilerinin can damarının vergiler olduğunu hatırlatarak, bütün dünyada vergi teknolojilerinin itici gücünün vergi açıklarını azaltmak olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Yurdakul, vergi açığının en az olduğunun düşünüldüğü bölgenin Avrupa olduğunu, buna rağmen 2018 yılında Avrupa'da 150 milyar dolar vergi açığı oluştuğunu ifade etti. Bunu azaltmanın en etkili yolunun da vergi teknolojilerinde dijitalleşme olduğunu vurgulayan Yurdakul, "Türkiye'de vergi açığı ile açığı ile ilgili henüz veri yok ama e-dönüşümün vergi açığını kapatmakta ciddi katkısı olduğunu biliyoruz, görüyoruz" dedi. E-dönüşüm uygulamalarının firmalara ciddi bir verimlilik sağladığını ifade eden Yurdakul, "Firmalara maliyet anlamında çok önemli avantajlar sağlıyor" diye konuştu.

'Türkiye e-dönüşümde lider ülkelerden biri'

Türkiye'de e-fatura mükellef sayısının 346 bin, e-arşiv mükellef sayının 337 bin, e-defter mükellef sayının 205 bin ve e-irsaliye mükellef sayının 93 bin olduğunu belirten Yurdakul, "Gün gelecek tüm firmaları biz bu uygulamaları kullanırken göreceğiz" dedi. Türkiye'nin e-dönüşümde dünyada lider ülkelerden biri olduğunu altını çizen Yurdakul, "Dünyada, vergi tarafında bu kadar kapsamlı bir dijitalleşmenin çok örneği yok" diye konuştu.

'GİB hem firmalara hem de sektöre ciddi katkı sağlıyor'

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) Türkiye'de uzun yıllardır vergi teknolojilerinin dijitalleşmesi uygulamalarının hem firmalara hem de e-dönüşüm sektörüne çok ciddi katkılar sağladığının altını çizen Yurdakul, "E-fatura, E-defter gibi uygulamalar belki de içinden geçilen pandemi döneminde firmaların nispeten az etkilenmesini sağladı" dedi.

'Teknokent firmaları içinde en çok ihracat yapan ikinci şirketiz'

SNI'ın kendi yazılımlarını üretip ihraç eden bir teknoloji şirketi olduğunun altını çizen Yurdakul, 10 yılı aşkın süredir regülasyon teknolojileri alanında faaliyet gösterdiklerini söyledi. Avrupa'nın hızlı büyüyen teknoloji şirketleri listesinde yer aldıklarını belirten Yurdakul, Teknokentler arasında en çok ihracat yapan ikinci firma olduklarını vurguladı. Yurdakul, 120 kişilik personel sayısını bu yıl 150 kişiye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Yurdakul, 2020 yılını yüzde 50'den fazla büyüme ile kapattıklarını kaydetti.