Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Ağustos ve Eylül aylarındaki sert düşüşten sonra Ekim ayı ön endeksinde düşüş hızında gerileme izlemiştik, nihai endekste yükseliş görüyoruz.  

Endeksi oluşturan soruların detayına baktığımızda, artışın en önemli nedenleri mevcut durum algısı ile gelecek 12 aya ilişkin beklentilerdeki iyileşme görülüyor. Ekonomi politikalarına ilişkin atılan adımlar ile siyasi ve jeopolitik gelişmelerin bu iyileşmede etkili olduğunu düşünüyoruz. Türk Lirasındaki değerlenmede diğer önemli faktör görünüyor.

Bu çerçevede Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin Ekim ayında yüzde 4,88 artışla 79,07 değerini aldığını görüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alışveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilim Endeksi ise yüzde 13,79 gerilemeyle 28,08 değerini alıyor. Artan döviz kurları neticesinde oluşan yüksek enflasyon ve faizin tüketim eğilimindeki gerilemenin en büyük nedeni olduğu kanaatindeyiz.

Özellikle tüketim eğilimindeki gerilemenin Haziran ayından bu yana güçlü olması, diğer öncü göstergelerle de birleştirince, iç talepte önemli gerileme sinyali veriyor. Diğer taraftan, tüketim eğilimindeki gerilemenin Ekim ayı ön endeksine göre azalması ve mevcut durum algısının kısmen toparlanması iç talepteki gerilemenin bir süre sonra durma ihtimaline işaret ediyor.