Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ekonominin duayenleri Bloomberg HT'de buluştu

Ekonominin duayenleri Bloomberg HT'de buluştu

Ekonominin usta isimleri Mahfi Eğilmez ve Prof. Dr. Asaf Savaş Akat Bloomberg HT'deki Ekonomik Görünüm programında buluştu, Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerini paylaştı

Giriş: 06 Aralık 2019, Cuma 11:36
Güncelleme: 06 Aralık 2019, Cuma 14:59

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Mahfi Eğilmez ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Türkiye ekonomisindeki görünümü ve beklentilerini Bloomberg HT'de Barış Esen'e değerlendirdi.

Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin 2019'un ilk dönemini kötü geçirdiğini, 3. çeyreğin ortalarından itibaren ise toparlanma eğiliminde olduğunu ancak bu eğilimin sürdürülebilir olup olmadığını takip edeceklerini belirtti.

Ekonomiye dair genel değerlendirme yapan Eğilmez "Geçen sene sonunda ekonomi küçüldü, enflasyon ve işsizlik yüksekti..Bu yılın 3. çeyreğinden itibaren hafif de olsa toparlanma eğilimi ortaya çıktı. Ama buna hala eğilim diyorum, toparlanma nettir diyemiyorum, 1 ya da 2 aylık düzelmeye toparlanma demek için erken.." ifadesini kullandı.

"TOPARLANMA DEĞİL, TOPARLANMA İŞARETLERİ VAR"

Yatırımların hala ekside olduğunu belirten Eğilmez sözlerini şöyle sürdürdü; "Sanayi üretim endeksinde artıya geçtik. Kapasite kullanımı artıyor, ancak yatırımlar hala eksi..2. el konut satışlarında toparlanma görünüyor..Tabii bunların hepsinin arkasında faiz indirimleri, büyük teşvikler olduğu için bunlar olmadan sürdürülebilir eğilim mi değil mi bilmiyoruz. Onun için şu an net toparlanma diyemiyorum, toparlanma işaretleri diyorum, önümüzdeki birkaç aya bakmak lazım" diye konuştu. Bütçe disiplinin kaybedildiğini belirten Mahfi Eğilmez "Türkiye epey süredir ciddi bir mali disiplin sağlamıştı. Bu bütçe dengesi bizim uluslararası alanda bir nevi çıpamızdı, biz bu sene bunu kaybettik. " yorumunu yaptı.

Asaf Savaş Akat ise toparlanmanın yaygın olmadığını belirterek "mesela tüketimde toparlanma görüyoruz ama toplam yatırımlarda en küçük toparlanma işareti yok." ifadesini kullandı. Akat daha düşük de olsa bu yılın büyümeyle biteceğini, yüzde 0 ile 1 arasında büyüme olacağını öngördü.

"MALİYE POLİTİKASI GEVŞEK, PARA POLİTİKASI YARI SIKIYDI"

Büyümeyi teşvik edici adımlar atıldığını belirten Mahfi Eğilmez "para politikası bu yıl büyümeyi çok kollamadı, ama son dönemde biraz daha kollar hale geldi. Maliye politikası gevşek, para politikası yarı sıkıydı. Böyle bir politikayla daha ziyade büyümenin arkasında duruldu ve büyüme de bu etkiyle toparlanır hale geldi." dedi.

İlk 2 çeyrekte eksi, 3. çeyrekte % 0.9 gibi büyümeye rağmen yılın yüzde 0 ile 0.5 arasında bir büyümeyle bitebileceğini ifade eden Eğilmez "Ancak düşük faizle, bol krediyle, vergi teşvikiyle bu sürdürülebilir mi bilmiyorum çünkü bütçeyi bozuyoruz. " ifadesini kullandı.

2020 BEKLENTİLERİ

Yatırımların canlandırılması gerektiğini kaydeden Eğilmez beklentilerin de olumlu yönde değişmesi gerektiğini, bu anlamda siyasal, sosyal hukuki adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Mahfi Eğilmez sözlerine şöyle devam etti; "konu sadece ekonomi değil, Türkiye daha iyi bir demokrasiye, daha çağdaş bir yapıya, daha iyi yargı sistemine geçmeli ki insanlar yatırım yapsın. Bunu söyleyince herkes 'Peki Çin demokrat mı?' diyor, değil ama adamlar 100 yıldır bu sistemi değiştirmiyor. Yani bu ortamı sadece ekonomi çözmez"

MAKUL BÜYÜME

2020 beklentisini paylaşan Asaf Savaş Akat da "gelecek sene turizmde ilave patlama beklemek gerçekçi olmaz, ihracat bir miktar artış eğilimiyle yukarı doğru gidebilir, ,tüketim canlanır, yani gelecek sene % 2 - 3 arasındaki büyüme şimdilik makul gibi duruyor." diye konuştu.

"BÜYÜMENİN HİSSEDİLMESİ ZAMAN ALACAK"

Mahfi Eğilmez sokaktaki vatandaşın büyümedeki toparlanmayı, enflasyondaki gerilemeyi hissetmediğine dair soruya ise şu yanıtı verdi; "büyüme hemen herkesin cebine hitap edecek bir şey değil, Türkiye'nin potansiyel büyümesi % 5 ise birkaç yıl % 5'lerde gitmeli çünkü bu hemen işsizliğe, yatırımlara yansımıyor. Şu an tüketim kaynaklı bir canlanma var ama henüz yatırıma dönmüş bir büyüme görünmüyor dolayısıyla bunun hissedilmesi zaman alacak. Enflasyonda ise sokaktaki insan enflasyon düşüyor diyince fiyat düşüşü bekliyor. Yani 15 TL'ye aldığı birşeyi 12 TL'ye alacağını zannediyor, o da bizim kabahatimiz, demek ki iyi anlatamamışız "

Yayının tamamını izlemek için tıklayın.