Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de Körfez Sahili rafinerilerinin Harvey Kasırgası'nın yarattığı hasarın ardından yeniden faaliyete geçmeye başlaması ile birlikte, Temmuz ayından bu yana ilk kez haftalık kazanca yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve bu hafta yüzde 4 arttı. Bloomberg'in derlediği verilere göre, Harvey'in ABD kıyılarına ilk ulaşmasından bu yana 2 hafta geçmesi ile birlikte, ABD petrol rafine kapasitesinin sadece yüzde 8'i kapalı durumda. Ülkenin kapasitesinin yaklaşık yüzde 25'i kasırganın etkisi ile kapatılmıştı. ABD'de petrol stokları geçen hafta 4.58 milyon varil arttı ve Haziran sonundan bu yana ilk kez artış gösterdi.

Harvey Kasırgası'nın ardından rafineriler, boru hatları ve offshore platformlarda faaliyet yeniden başladı, ancak Irma olarak bilinen diğer bir Atlantik kasırgası ABD kıyılarına yaklaşıyor ve Pazar günü Florida'ya ulaşması bekleniyor. Körfez Sahili bölgesine petrol ithalatı geçen hafta 1990 yılına kadar giden veriler dikkate alındığında en düşük seviyeye indi ve ülke çapında petrol üretimi Şubat ayından bu yana ilk kez günlük 9 milyon varilin altına geriledi.

Sydney'de Fat Prophets analisti David lennox, "Rafineleme işlemlerinin yeniden başlaması şu anda petrol fiyatlarına destek sağlıyor," dedi ve "Piyasa Irma Kasırgası'nı ve bunun sonucu meydana gelebilecekleri izliyor. Kasırgalar dışında, istikrarlı ABD üretimi fiyatların çok fazla ralli yapmasını önlüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 10:30'da varil başına 49.17 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 60 altındaydı. Fiyatlar Perşembe günü 7 sent düşerek 49.09 dolardan kapandı.

Kasım vadeli Brent petrolü, ICE Futures Europe piyasasında, 12 sent yükselerek varil başına 54.61 dolara çıktı. Fiyatlar Perşembe günü 29 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek 54.49 dolardan kapandı ve bu hafta yüzde 3.5 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 5.01 dolar primli işlem gördü.