Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının Ocak ayından bu yana ilk kez azalmasının ardından, Asya hisse senetlerinin, ABD'de istihdamın beklenenden fazla artması sonrası ABD hisse senetlerindeki yükselişi takip etmesi ile birlikte, kazancını varil başına 62 doların üzerinde korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 3.2 arttıktan sonra fazla değişmedi.  ABD'de petrol üreticileri, Baker Hughes'ın Cuma günü açıkladığı verilere göre, aktif petrol sondaj kuyusu sayısını 4 düşürerek 796'ya indirdi. ABD ve Asya hisse senetleri, ABD'de tarım dışı istihdamın Şubat ayında 313,000 ile Temmuz 2016'dan bu yana en büyük artışı göstermesi sonrası değer kazandı.

Petrol Cuma günü hisse senetlerindeki artışla birlikte üç haftanın en düşük seviyesinden yükseldi, ancak geçen ayki kaybını toparlamakta güçlük çekiyor. ING Groep NV'ye göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarının etkisi, ABD'nin Asya'ya daha fazla petrol ihraç etmesi ile birlikte azaltabilir.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 22 sent yükselerek Tokyo saati ile 11:09'da varil başına 62.26 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 1.92 dolar yükselerek 62.04 dolara tırmandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 43 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 27 sent yükselerek varil başına 65.76 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü yüzde 3 yükselerek 65.49 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 3.61 dolar primli işlemgördü.