Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, İran'ın ABD'yi 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadaki taahhütlere uyma çağrısında bulunması ile birlikte haftayı kazançla geçmeye yöneldi. Bu anlaşma ile birlikte OPEC'in üçüncü büyük üreticisi İran'a uygulanan yaptırımlar kaldırılmıştı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve bu haftayı yüzde 0.4 kazançla geömeye hazırlanıyor. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çıkıp çıkmama kararı almasına günler kala yaptığı açıklamada, ABD'yi ülkesinden yatırımları uzaklaştırmak için işleri karıştırmakla suçladı. ABD'nin bu anlaşmadan çekilmesi durumunda İran'a yeniden yaptırım uygulanabilir ve bunun sonucu bu ülkenin petrol ihracatı azalabilir.

Petrol fiyatları son haftalarda, nükleer anlaşmanın geleceğine ilişkin spekülasyonla birlikte Orta Doğu'nun diğer kısımlarında artan jeopolitik gerilimlerin etkisiyle değer kazandı. Ham petrol ayrıca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını azaltma amaçlı üretim kısıntılarından da destek buluyor. Tüm bunların etkisiyle, fiyatlar, ABD'de üretimin güçlü bir şekilde artmasına karşın yüzde 10'un üzerinde arttı.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "İran'ın durumu açık bir şekilde en önemli faktörlerden biri ve İran'a yönelik yaptırımların potansiyel olarak tekrar uygulanması reel bir durum ve bu durum bu hafta fiyatları destekledi," dedi ve "Fiyatların yüksek olduğu yolunda endişeler var, ancak Orta Doğu'da bir anlaşmazlığın ortaya çıkması çok hızlı bir şekilde gerçekleşebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü yüzde 0.7 yükseldikten sonra 1 sent düşerek Singapur saati ile 10:22'de varil başına 68.42 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 48 altında.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 3 sent düşerek varil başına 73.59 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 5.35 dolar primli işlem gördü.