Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarını görüşeceği Haziran toplantısı öncesi volatilitenin artması ile birlikte, önemli bir teknik seviyenin altına düştükten sonra varil başına 65 dolar civarına yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 5.1 düştükten sonra yüzde 0.7 kadar yükseldi. Fiyatlar Pazartesi günü Eylül ayından bu yana ilk kez 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin altında kapandıktan sonra yükseldi ve petrol volatilitesinin göstergesi yaklaşık dört ayın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) geöen ay günlük 31.9 milyon varil petrol üretti. Bu, son bir yılın en düşük seviyesi olan Nisan ayındaki üretimile aynı düzeyi işaret ediyor. Bloomberg'in Çarşamba günü açıklancak olan resmi stok verileri öncesi düzenlediği ankete göre, ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta 3 milyon varil azalması bekleniyor.

Petrol fiyatları, Suudi ARabistan ve Rusya'nın İran ve Venezuela'daki potansiyel üretim düşüşlerin,i karşılamak için küresel arz fazlasını gidermek amacıyla uygulanan üretim kısıntılarını gevşetme teklifinin ardından üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyelerinden düştü. Gösterge ABD petroünün Pazartesi günü 120 günlük hareketliortalama seviyesinin sadece yüzde 0.3 yukarısındaki 64.57 dolara kadar düşmesi ile birlikte, traderlar New York ve Londra kontratları arasındaki fiyat farkını izlemeye devame diyor. Bu fark, artan kaya petrolü üretimive yetersiz boru hattı kapasitesi dolayısıyla artıyor.

Seul'de Samsung Futures Inc. eömtia analisti Kim Kwangrae, "Petroün 120 günlük hareketli ortalama seviyesine doğru hareket etmesi ile birlikte, teknik sinyallerin etkisi ile yükseliyor," dedi ve "OPEC'in bu ayki toplantısının gelecekteki adımlar konusudna daha fazla detay vermesine akdr, volatilite devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 42 sent yükselerek varil başına 65.17 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 10:51'de 65.13 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 1.06 dolar ya da yüzde 1.6 düşerek 64.75 dolardan kapandı. Toplam işlemhacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 59 altındaydı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 44 sent yükselerek varil başına 75.73 dolara kadar çıktı. Fiyatlar Pazartesi günü yüzde 2 düşerek 75.29 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 10.53 dolar primli işlem gördü.