Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin mallarına uygulanacak en büyük gümrük vergisi listesinin açıklanması ile birlikte ticaret savaşındaki payını daha da artırmasının ardından varil başına 74 doların altına indi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Trump yönetiminin 30 Ağustos'ta sona erecek kamuoyunun görüşünün alınmasının ardından yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanabilecek 200 milyar dolarlık Çin mallarının listesini açıklamasının ardından yüzde 1.3 kadar düştü. Bunun yanında, Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratlarının da aşağı yönde hareket etmesi ile birlikte diğer risk varlıkları da düştü. Öte yandan, yen ve ABD Hazine tahvilleri gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklar ise değer kazandı.

Petrol fiyatları, Libya'dan Venezuela'ya, üretim aksaklıklarının arz darlığı yaratabileceği endişeleri ve ABD'nin İran'a yeniden yaptırım uygulamasının OPEC ve ortaklarının üretim artışı kararını gölgelemesi ile birlikte 3 yılın en yüksek seviyesi yakınında dalgalandı. ABD stoklarında azalma işaretleri ve Norveç ve Gabon'daki üretim kısıntılarının riskleri artırmasına karşın, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının şiddetlenmesi küresel ekonomik büyümeye yönelik korkuları artırıyor.

Mizuho Securities Co. kıdemli emtia analisti Makiko Tsugata, "Ticaret anlaşmazlıkları er ya da geç iki ülkenin ekonomisini etkileyecek ve özellikle Çin'in ham petrol talebini düşürecek," dedi ve "Durum sadece ABD ve Çin ile ilgili değil. Etki diğer ülkelere de yayılabilir ve küresel ham petrol tüketiminin düşmesine neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 94 sent düşerek varil başına 73.17 dolara kadar düştükten sonra Tokyo saati ile 11:49'da 73.54 dolara geldi. Kontrat Salı günü 26 sent yükselerek 74.11 doalrdan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 44 üzerindeydi.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.26 dolar ya da yüzde 1.6 düşerek varil başına 77.60 dolara kadar indi. Kontrat Salı günü 79 sent yükselerek 78.86 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 6.18 dolar primli işlem gördü.