Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, gelişen piyasalardaki satış dalgasının bulaşma korkularını güçlendirmesi ile birlikte Temmuz ortasından bu yana en büyük haftalık kaybına yöneldi. Resmi, verilerin ABD'nin en önemli petrol depolama mekezinde stokların artmakta olduğunu göstermesi de fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve haftayı yüzde 2.8 kayıpla geçmeye yöneldi. Gelişen ülke hisse senetleri ayı piyasasına girdi ve bu düşüşlerin enerji talebinin azalmasına neden olacağı yolundaki endişeler artıyor. Öte yandan, Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) resmi verilerine göre, Oklahama'nın Cushing bölgesindeki depolarda bulunan ham petrol stokları üst üste dördüncü haftada da arttı. Bunun yanında, ham petrol, benzin ve distile ürün stokları da artıyor.

Gelişen ekonomilere ilişkin kaygılar, son dönemde piyasa bekleyişlerini olumsuz etkileyen en önemli küresel olaydı. ABD ile Çin arasında artan ticaret gerilimi de yatırımcıların riskten kaçınmalarına neden oldu ve ham petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın 200 milyar dolarlık daha Çin malına gümrük vergisi getirmeye hazırlanması ile Haziran ayından bu yana güçlü bir düşüş gösterdi.

Ancak ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların petrol piyasalarında sıkışıklığa neden olabileceği spekülasyonu, OPEC'in üretimi artırma tahhüdüne karşın, fiyatlara destek oluyor. Jefferies LLC'ye göre, vadeli piyasaların yapısı, küresel gösterge Brent petrolünün kısa vadeli kontratlarının daha uzun vadelilere göre daha yüksek fiyatla işlem görmesi (backwardation olarak adlandırılan durum) ile birlikte, bu arz risklerini yansıtıyor.

Tokyo'da Nomura Securities Co. kıdemli emtia ekonomisti Tatsufumi Okoshi, "Petrol piyasaları, İran arzının azalmakta olması ve OPEC'in üretiminin beklentilerin gerisinde kalmasının fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturması ile birlikte tam bir güçler savaşının ortasında," dedi ve "Diğer taraftan, gelişen piyasalardaki satış dalgası ve ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimleri küresel ekonomiye ilişkin endişeleri artırıyor ve fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 6 sent yükselerek Tokyo saati ile 11:12'de varil başına 67.83 dolara çıktı. Kontrat haftayı 1.97 dolar kayıpla geçmeye yöneldi ve buile 13 Temmuz'dan bu yana en büyük haftalık düşüşü işaret ediyor. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 55 altında.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 2 sent yükselerek varil başına 76.52 dolara çıktı. Kontrat haftayı yüzde 1.4 düşüşle geçmeye hazırlanıyor. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 8.93 dolar primli işlem gördü.