Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasında artan ticaret anlaşmazlığının, ABD'de ham petrol stoklarının artmakta olduğu bir dönemde, küresel büyümeyi zayıflatacağı spekülasyonuna bağlı olarak kayıplarını varil başına 67 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.8 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'nin, her iki ülkenin liderleri arasındaki görüşmelerin ticaret gerilimini azaltmaması durumunda, kalan tüm Çin ürünlerine de ek gümrük vergisi uygulayacağı kaydediliyor. Öte yandan, ABD'nin ham petrol stoklarının üst üste altıncı haftada da artış göstermesi bekleniyor.

Ham petrol fiyatları bu ay yüzde 8'den fazla düştü ve Temmuz 2016'dan bu yana en büyük aylık kaybına yöneldi. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında devam eden ticaret gerilimi küresel enerji talebine ilişkin endişeleri artırırken, traderlar, gelecek ayın başında başlayacak ABD'nin iran'a yönelik yaptırımları ile birlikte piyasadan ne kadar İran petrolünün eksileceğini izlemeye devam ediyor. Öte yandan, Nijerya'nın petrol bakanına göre, OPEC Aralık ayındaki toplantısında muhtemelen üretim politikasını değiştirmeyecek.

Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı ve gelişen piyasalardaki ekonomik krizden destek bulan küresel büyümeye ilişkin negatif görünüm, petrol piyasalarını olumsuz etkiliyor," dedi ve "Ancak, bu haftanın ilerleyen dönemlerinde İran'a ne olacağına bağlı olarak, petrol her iki yönde de hareket edebilir. Bu nedenle, piyasa varil başına 67 dolar civarında temkinli bir tutum almış görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 7 sent yükselerek Seul saati ile 13:21'de varil başına 67.11 dolara tırmandı. Kontrat Pazartesi günü 55 sent düşerek 67.04 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 11 altındaydı.

Çarşamba günü vadesi dolacak Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futurtes Europe piyasasında, 29 sent düşerek varil başına 77.05 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü yüzde 0.4 düşerek 77.34 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 9.95 dolar primli işlem gördü.