Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, arz bolluğuna ilişkin endişelerin sürmesi ve dolardaki güçlenme ile birlikte iki yılı aşkın sürenin en kötü aylık performansını gerçekleştirdikten sonra kayıplarını varil başına 65 dolar civarına doğru sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 1.3 düştükten sonra yüzde 0.7 kadar geriledi. ABD'de ham petrol stokları, resmi rakamlara göre, geçen hafta da artarak yükselişini altıncı haftaya taşıdı. Rusya'nın, ABD'nin bazı ülkelerin yaptırımların başlamasından sonra İran'dan ham petrol alabileceğini işaret etmesinin ardından, üretimi Ekim ayında petrol üretimini rekor seviyeye çıkardığı kaydediliyor. Dolarda bu hafta görülen ralli de dolar ile fiyatlanan emtianın cazibesini azalttı.

Petrol fiyatları geçen ay, küresel hisse senetlerinde gerçekleşen satış dalgası ve Çin'in ekonomik büyüme ve enerji talebine ilişkin endişeleri güçlendirmesinin etkisi ile yüzde 11 civarında düştü ve Temmuz 2016'dan bu yana en büyük aylık kaybını gerçekleştirdi. Halen, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortakları, gelecek hafta yeniden başlayacak olan ABD yaptırımlarının İran'ın petrol ihracatını daraltacak olması ile birlikte, ortaya çıkacak üretim boşluğunu doldurup doldurmayacakları konusunda karışık sinyaller yolluyor.

Tokyo'da Japan Oil, Gas and Metals National Corp. başekonomisti Takayuki Nogami, "ABD ham petrol stoklarındaki artış piyasa beklentilerine paraleldi, ancak stoklar, üretimdeki artış ile birlikte altıncı haftada da arttı," dedi ve "Bu durum geçici olsa bile, arz bolluğuna ilişkin endişeler, Suudi Arabistan, Rusya ve ABD'nin hep beraber üretimi artırması ile birlikte, fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 45 sent düşerek varil başına 64.86 dolara kadar indikten sonra Tokyo saati ile 11:44'te 65.13 dolara geldi. Kontrat son üç seansta yüzde 3.4 düştü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 31 altındaydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 22 sent düşerek varil başına 74.82 dolara indi. Aralık vadeli kontrat Çarşamba günü 44 sent düşerek 75.47 dolardan vadesini doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 9.57 dolar primli işlem gördü.