Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, arz bolluğuna ilişkin endişelerin devam ederek fiyatlar üzerinde baskı yapmayı sürdürmesi ile birlikte varil başına 57 doların altında işlem görüyor ve düşüşünü altıncı haftaya taşımaya yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.5 yükseldi ve bu haftaki kaybını yüzde 5.7'ye indirdi. ABD'de Perşembe günü açıklanan resmi veriler, ham petrol stoklarının geçen hafta 21 ayın en büyük yükselişini gerçekleştirdiğini ve üretimin rekor kırdığını gösterdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) talebin düşmekte olduğunu işaret etmesi ile birlikte, grup ve ortaklarının, ABD Başkanı Donald Trump'ın eleştirilerine karşın, üretimi beklenenden daha fazla düşürmeyi değerlendirdiği kaydediliyor.

Petrol, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarından bazı ülkelere sürpriz bir şekilde ayrıcalık tanıyarak bu ülkeden petrol ithaline izin vermesi ile birlikte arz bolluğu endişelerinin artması sonucu, Ekim ayında gördüğü dört yılın zirvesinden sert düştü ve ayı piyasasına girdi. Öte yandan, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşından dolayı talep görünümüne ilişkin belirsizlik sürüyor. Bu gelişmelerin yanında, OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortakları Aralık başında Viyana'da bir araya gelmeden önce, üretim stratejisine ilişkin spekülasyonlar devam ediyor.

Tokyo'da Mizuho Research Institute Ltd. kıdemli ekonomisti Jun Inoue, "Fiyatların düşüşe ara vermesi ile birlikte, çeşitli haberlerin gevşeyen arz ve talep dengesini işaret etmesi sonrası, petrolün taban seviyesini bulup bulmadığı konusu henüz belirsiz," dedi ve "OPEC ve ortaklarının üretim kısıntısına gitmesi ve bunu belli bir süre sürdürmesine ilişkin beklentiler, Aralık toplantısının yaklaşması ile birlikte artabilir ve bu durup fiyatlar için destekleyici bir unsur" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 30 sent yükselerek, Tokyo saati ile 13:29'da varil başına 56.76 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 21 sent yükselerek 54.46 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 21 altındaydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 42 sent yükselerek varil başına 67.04 dolara çıktı. Kontrat bu hafta yüzde 4.5 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 10.07 dolar primli işlem gördü.