Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük iki ekonomisi Çin ve ABD'nin ticaret konusunda anlaşmaya varabileceğine ilişkin iyimserlik ve ABD'de ham petrol stoklarındaki artışın yavaşlayabileceği beklentisi ile 1.5 yılın en uzun rallisinin ardından kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.9 kadar yükseldi ve yükselişini yedinci güne taşıyarak 2 Temmuz 2017'den bu yana en uzun günlük yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Pazartesi günü CNBC'ye yaptığı değerlendirmede, Beijing'de ticaret görüşmelerinin başlaması ile birlikte, ABD'nin Çin ile makul bir anlaşma sağlaması için "çok iyi bir şans" olduğunu söyledi. Öte yandan, ABD'de ham petrol stoklarının düşeceğine ilişkin beklentiler arz bolluğuna ilişkin endişelerin azalmasına neden oldu.

Ham petrol, aşırı arz ve zayıflayan küresel küresel büyümeye yönelik korularla 2015 yılından bu yana en kötü yıllık performansını gerçekleştirdikten sonra biraz soluklanıyor. Fiyatlar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının bu ay taahhüt ettikleri üretim kısıntılarına başlaması ve ABD merkez bankası Fed'in riskten kaçınma eğilimini artıran ve küresel finans piyasalarında volatiliteye neden olan faiz artırımlarına ara verebileceğini işaret etmesinin ardından toparlanıyor.

Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Petrol fiyatlarına destek olacak bir dizi faktör bir araya geldi. Bunlar arasında en önemlisi ticaret görüşmelerindeki ilerleme ve bunun küresel büyümeye destek olacağı umutları," dedi ve "Fed'in daha gevşek duruşu ve OPEC'in üretim kısıntısı taahhüdü yanında stokların düşeceğine ilişkin beklentiler de olumlu havaya katkıda bulunuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasnda 44 sent yükselerek varil başına 48.96 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 12:03'te 4 sent yukarıda 48.56 dolar seviyesine geldi. Fiyatlar Pazartesi günü yüzde 1.2 yükselerek 48.52 dolardan kapanmıştı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 5 sent yükselerek varil başına 57.38 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü yüzde 0.5 yükselişle 57.33 dolardan kapanmıştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 8.50 dolar primli işlem gördü.