Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in dünya petrol arzını dengeleme sürecini daha karmaşık hale getirme riski taşıyan Venezuela'daki derinleşen krizin, ABD'de ham petrol stoklarındaki beklenmedik artışa ağır basmasının ardından yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta kazançlarını sürdürdü ve haftalık kaybını azalttı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Venezuela'da muhalefeti gerçek hükümet olarak kabul etmesi ve bu ülkenin petrol ihracatına yaptırım getirme tehdidinde bulunması, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun durumunu oldukça zorlaştırdı. ABD'de ham petrol stokları, Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, geçen hafta Kasım'dan bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve benzin stokları rekor seviyeye tırmandı.

RBC Capital Markets stratejistleri Helima Croft ve Michael Tran, hazırladıkları notta, Venezuela'da petrol üretiminin bu yıl muhtemelen günlük 300,000 ila 500,000 varil düşeceğin, ancak yaptırımların üretimi birkaç yüz bin varil daha artırabileceğini kaydetti. Notta, "Ekonomik ve insani kriz dikkate alındığında Venezuela için geri dönüş yolu oldukça zorlu" denildi.

Ham petrol fiyatları Ocak ayında şimdiye dek, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının yeni üretim kısıntılarına başlamaları ile birlikte yüzde 19 arttı ve Nisan 2016'dan bu yana en iyi aylık performansını gerçekleştirmeye yöneldi. Ancak, eğer Washington piyasada arz açığına neden olabilecek daha geniş çaplı bir yaptırım uygulama kararı alırsa, Venezuela krizini yönetmek OPEC için zor hale gelebilir. Diğer taraftan, rejim değişikliği olasılığı, son beş yılda üretiminin yüzde 50'sini kaybetmiş bu ülkede nihayetinde üretimin artabileceği umutlarını güçlendirir.

Tokyo'da  Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co. kıdemli ekonomisti Tomomichi Akuta, "Risk iştahı hisse senetlerindeki yükselişle birlikte arttı ve Venezuela krizine ilişkin endişeler de petrol fiyatlarındaki yükselişlere katkıda bulunuyor," dedi ve "Ancak halen ticaret savaşı ve Brezit'e ilişkin belirsizlikler yükselişleri sınırlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 67 sent yükselerek Tokyo saati ile 13:59'da varil başına 53.80 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 81 sent kadar yükseldi ve bu hafta fazla değişmedi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 62 sent yükselerek varil başına 61.71 dolara ulaştı. Kontrat bu hafta 99 sent geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 7.96 dolar primli işlem gördü.