Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların ABD'nin Venezuela'ya yaptırımlarının etkilerini değerlendirmeleri ve Washington ile Beijing arasındaki ticaret görüşmelerinin sonucunu beklemeleri ile birlikte bir haftayı aşkın sürenin en büyük kazancını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 2.5 değer kazandıktan sonra hafifçe yükseldi. Venezuela, Beyaz Saray'ın  Amerikan şirketlerinin bu ülkeden petrol alımını yasaklamasının ardından ABD ile fors major ilan etmeyi değerlendiriyor. ABD ve Çin, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Fox Business'e yaptığı açıklamada görüşmelerde "önemli ilerleme" beklediğini kaydetmesinin ardından, Çarşamba günü Washington'da masaya oturarak yüksek düzeyli müzakerelerde bulunacak.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının ABD'de üretimin rekor seviyelere çıktığı bir ortamda küresel arz bolluğunu azaltmak için üretim kısıntılarına başlaması ile birlikte son dört ayın en dar bandında seyrediyor. Venezuela krizinin, henüz genel arz-talep tablosunu değiştirmemesinden dolayı, fiyatlar üzerinde şimdiye dek kısıtlı etkisi oldu. Goldman Sachs Group Inc.'nin emtia araştırma müdürü Jeff Currie'ye göre, Venezuela'nın üretimini normal seviyelere getirmesi yıllar alabilir.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Petrolün, Venezuela'daki siyasi durum çok daha kötüleşmezse, kayda değer bir yükseliş için fazla bir kapasitesi yok," dedi ve "Yatırımcılar ayrıca Washington'daki ticaret görüşmelerinde ne olduğu ile de yakından ilgili" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Telsas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent yükselerek, Singapur saati ile 11:14'te varil başına 53.40 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 1.32 dolar ile 18 Ocak'tan bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirerek 53.31 dolardan kapandı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 21 sent yükselerek varil başına 61.53 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 1.39 dolar yükselerek 61.32 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.08 dolar primli işlem gördü.