Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in üretim kısıntılarına gittiği bir ortamda ABD'de üretim artışının yavaşladığını gösteren veri ve ABD'nin Venezuela'ya yaptırım uygulamasının arz bolluğuna ilişkin endişeleri azaltması ile birlikte kazançlarını iki ayın en yüksek seviyesi yakınında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 2.7 yükseldikten sonra hafifçe geriledi. Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes'un Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı yaklaşık dokuz ayın en düşük seviyesine indi. Bloomberg'in yetkililer, analistler ve petrol tankeri izleme verilere dayandırdığı ankete göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) ham petrol üretimi Ocak ayında iki yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Petrol bu yıl, OEPC'in üretim kısıntılarının devreye girmesi ile birlikte yükseldi ve geçen yılın son çeyreğindeki yüzde 40'lık kaybın bir kısmını geri aldı. Bu ralli, hedge fonlarının petrolde düşüş beklentisi ile açtıkları pozisyon (kısa pozisyon) sayısını düşürmelerine neden olurken, fiyatlardaki yükselişler, yavaşlayan küresel büyüme ve ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin belirsizlik dolayısıyla sınırlı kaldı. Venezuela, derinleşen siyasi krizin ülkede petrol üretiminin daha da düşmesine neden olabileceği beklentileri ile, arz-talep dengesinde kritik bir unsur haline geldi.

Tokyo'da Mizuho Research Institute Ltd. kıdemli ekonomisti Jun Inoue, "Aktif petrol sondaj kuyusu sayısı, ham petrol fiyatları açık bir yön olmadan 50'li dolarlarda seyretmeye devam ederse dramatik bir şekilde artmayacak," dedi ve "ABD'nin Venezuela'ya uyguladığı yaptırımlar kısa vadede petrol fiyatlarını destekleyebilir, ancak diğer ülkelerden gelecek arz uzun vadede bu ülkeden doğacak açığı kapatabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 10 sent düşerek, Tokyo saati ile 12:52'de varil başına 55.16 dolara geriledi. Kontrat Cuma günü 1.47 dolar yükselerek 55.26 dolardan kapandı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 10 sent düşerek varil başına 62.65 dolara indi. Kontrat Cuma günü 1.91 dolar yükselerek 62.75 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 7.19 dolar primli işlem gördü.