Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, zayıflayan ekonomiye ilişkin işaretler ve ABD'de ham petrol stoklarının arttığını gösteren özel sektör verisinin ardından kayıplarını varil başına 54 doların altında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 1.7 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de Pazartesi günü açıklanan hizmet sektörü talep göstergesi Ocak ayında bir yılın en düşük seviyesine gerilerken, imalat sektörü faaliyet göstergesi beklenmedik bir şekilde düştü. Öte yandan, özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 2.51 milyon varil arttı. Yatırımcılar ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusa Sesleniş konuşmasını fazla dikkate almadı.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretim kısıntılarından kaynaklanan iyimserlikle yaklaşık 20 yılın en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirmesinin ardından 50 doların üzerinde dar bir bantta kaldı. Öte yandan, ABD'nin Venezuela'ya uyguladığı yaptırımlar arz aksaklığı riskini artırdı. Ancak ABD'de rekor seviyelerdeki petrol üretimi ve stoklardaki artış yanında ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

Japan Oil, Gas and Metals National Corp. başekonomisti Takayuki Nogami, "Ham petrol piyasaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusa Sesleniş konuşmasının büyük ölçüde mevcut politikanın sürdürülmesine ilişkin olması ile birlikte, Enerji Enformasyon İdaresi'nden (EIA) gelecek resmi veriler öncesi bekle-gör modunda," dedi ve "ABD ve Çin ticaret savaşı sorununu çözemezse, talebe ilişkin artan endişeler, ISM İmalat Dışı Endeksi gibi verilerin kötüleşmeye devam etmesi ile birlikte, fiyatlar üzerinde baskı oluşturabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 2 sent yükselerek Tokyo saati ile 13:44'te varil başına 53.68 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 90 sent gerileyerek 53.66 dolardan kapandı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, değişmeyerek varil başına 61.98 dolarda kaldı. Kontrat Salı günü 53 sent düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 8 dolar primli işlem gördü.