Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de geçici olarak varılan anlaşmanın büyümeyi olumsuz etkileyecek bir unsur olan hükümetin bir kez daha kapanmasını önlemesi sonrası diğer risk varlıkları ile birlikte yükseldi. Ancak fiyatlar, ABD stoklarına ilişkin endişelerin  etkisi ile varil başına 53 doların üzerine yükselemedi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.6 kayıpla iki haftanın en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 1 kadar yükseldi. Kongre'deki müzakereciler Pazartesi gecesi Washington'da, ABD hükümetinin bir kez daha kısmi kapanmasını önlemek için sınır güvenliği konusunda prensipte anlaşmaya vardı. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak resmi stok verilerinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, üst üste dördüncü haftada da yükselmesi ve Kasım ayından bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirmesi bekleniyor.

Ham petrol fiyatlarındaki ralli Şubat ayında, ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının çözülememesinin talep görünümünü olumsuz etkileyebileceği endişeleri ve güçlenen doların bu para birimi ile fiyatlanan emtiayı daha pahalı hale getirmesi ile son buldu. Bu durum ayrıca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının fiyatları yükseltme amaçlı üretim kısıntılarının ve Venezuela ve İran'a uygulanan yaptırımların fiyatlar üzerindeki sonucunu olumsuz etkileyebilir.

Seul'de NH Investment & Securities Co. emtia traderı Hong Sungki, "ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı petroldeki yükselişi sınırlıyor," dedi ve "mevcut piyasa yönünü kaybetti ve geleceğe baktığımızda, ticaret görüşmelerindeki ilerleme yeni yön konusunda temel faktör olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 32 sent yükselerek Singapur saati ile 12:27'de varil başına 52.73 dolara tırmandı. Kontrat Pazartesi günü 31 sent düşerek 52.41 dolar ile iki haftanın en düşük kapanışını gerçekleştirdi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 45 sent yükselerek varil başına 61.96 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü yüzde 1 düşerek 61.51 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 8.85 dolar primli işlem gördü.