Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin ithalatının güçlü bir şekilde düşmesi ve Suudi Arabistan'ın üretim kısıntılarına devam etme niyetini dile getirerek ABD Başkanı Donald Trump'ın fiyatların düşürülmesi çağrısına uymayacağını göstermesinin ardından kazançlarını varil başına 57 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.6 ile yaklaşık bir ayın en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra yatay seyretti. Enerji Enformasyon idaresi'nin (EIA) verilerine göre, ABD'nin petrol ithalatı geçen hafta 23 yılın en düşük seviyesine inerken, ham petrol stokları Ocak başından bu yana ilk kez geriledi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, OPEC ve ortaklarının bu yılın ikinci yarısında da üretim kısıntılarına devam edebileceğini söyledi.

 Petrol fiyatları bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz bolluğunu gidermek için daha az üretmeleri ile birlikte yaklaşık yüzde 25 yükseldi. ABD'nin İran ve Venezuela'ya uyguladığı yaptırımlar da arzın azalmasına yol açarken, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşınnın biteceğine ilişkin iyimserlik talep görünümünün iyileşmesini sağladı. Yatırımcılar, Beyaz Saray'ın fiyatların düşmesi için daha fazla çaba gösterip göstermeyeceğine bakıyor.

Tokyo'da Japan Oil, Gas and Metals National Corp. baş ekonomisti Takayuki Nogami, "Eğer Başkan Trump sessiz kalmaya devam ederse, piyasa bunu OPEC'in Trump'ın baskısına karşı çıktığı şeklinde algılayacak ve bu durum, fiyatların daha da yükselmesine neden olacak," dedi ve "Rafinerilerin talebin arttığı yaz dönemi öncesi kapasite kullanım oranlarını artırmaya başlaması ve daha fazla petrolü işlemesi ile birlikte, ABD stoklarındaki düşüşün sürdüğünü görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1 sent yükselerek, Singapur saati ile 11:23'te varil başına 56.95 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 1.44 dolar ile 1 Şubat'tan bu yana en büyük artışını gerçekleştirerek 56.94 dolardan kapandı.

vadesi Perşembe günü dolacak Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 18 sent düşerek varil başına 66.21 dolara indi. Daha aktif işlem gören Mayıs kontratı 17 sent kayıpla 66.41 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 9.27 dolar primli işlem gördü.