Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın fiyatların düşürülmesi çağrısına uymaması ve ABD'de petrol stoklarındaki düşüşün arzın sıkışmaya başladığını işaret etmesi ile birlikte üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yükselişini dördüncü güne taşıdı ve üç ayın zirvesi yakınında işlem görüyor. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid Al-Falih, Trump'ın OPEC'e "gevşe ve ağırdan al" çağrısına rağmen, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarına devam edebileceğini söyledi. ABD ham petrol stoklarındaki sürpriz düşüş de fiyatlara destek oldu ve Çin'de ekonominin beklenenden iyi gittiğini gösteren veri talebe yönelik umutları destekledi.

Petro fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz bolluğunu gidermek için üretim kısıntılarına gitmesi ile birlikte, Aralık sonunda gördüğü düşük seviyelerinden yüzde 35 civarında yükseldi. Trump'ın Twitter yoluyla petrol fiyatlarının düşürülmesi yönündeki çağrısı Pazartesi günü yüzde 3'lük bir düşüş meydana getirdi, ancak ham petrol, Suudi Arabistan'ın bu çağrıya uymayacağının görülmesi ile birlikte kayıplarını geri aldı. Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşının sona ereceğine ilişkin iyimserlik, önümüzdeki birkaç hafta içinde anlaşmanın imzalanabileceğine ilişkin bir haberin ardından arttı.

Tokyo'da Mizuho Research Institute Ltd. kıdemli ekonomisti Jun Inoue, "Bir sizi faktör, petrol fiyatlarının 2019'da ve gelecek yıl 502li dolarla ve 60'lı dolarların alt bölgesine sıkışabileceğini işaret ediyor," dedi ve OPEC + koalisyonunun kısıntılara devam ettiğini ve küresel ekonomi yavaşlarken, ABD ve Çin'im ticaret konusunda en kötü durum senaryosundan kaçınmaya hazırlanıyor göründüğünü sözlerine ekledi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, erken saatlerde 37 sent kadar yükseldikten sonra, Singapur saati ile 11:56'da 20 sent yukarıda varil başına 57.42 dolar seviyesinde seyrediyordu. Kontrat Perşembe günü 28 sent yükselerek 57.22 dolardan kapandı ve bu hafta yüzde 0.3 yükseldi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 31 sent yükselerek varil başına 66.62 dolara ulaştı. Kontrat Perşembe günü 27 sent düşüşle 66.31 dolara indi. Nisan vadeli kontrat Perşembe günü 36 sent düşüşle 66.03 dolardan vadesini doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 8.81 dolar primli işlem gördü.