FAO Küresel Gıda Fiyat Endeksi Şubat'ta arttı
-
Süt ürünleri ve başlıca iri taneli tahıl fiyatlarındaki artış nedeniyle küresel gıda fiyatları Şubat ayında arttı. Bitkisel yağ fiyatlarındaki düşüş tahıl ve süt ürünlerindeki artışı dengelemeye yetmedi
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Küresel Gıda Fiyat Endeksi Şubat ayında 170,8 puan olarak gerçekleşerek bir önceki aya göre yüzde 1,1 arttı. Endeks geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2,7 düştü.
Bilindiği üzere FAO Gıda Fiyat Endeksi uluslararası pazarlarda beş ana gıda maddesinin fiyatları ve ticareti takip edilerek ölçülüyor.
Buğday, pirinç ve mısırı da içeren iri tanelilerin temsil ettiği FAO Tahıl Fiyat Endeksi yüzde 2,5 yükselirken ardı ardına iki ay belirgin şekilde artmış oldu. Bu artış büyük ölçüde olumsuz hava şartlarının ABD’deki buğday ve Arjantin’deki mısır için kış görünümünü etkilemesinden kaynaklandı.
FAO ayrıca bu yıl için küresel buğday hasat projeksiyonunu düşürdü ancak stok seviyelerinde yeni rekor beklentisi devam ediyor.
Tereyağı, peynir ve tam yağlı ve yarım yağlı süt tozu fiyatlarının artışıyla FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi Şubat ayında yüzde 6,2 yükseldi.