Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, "Getiri eğrisinde tipik bir şekilde resesyonu işaret edecek sürekli ve derin bir terse dönüş yok" dedi.

Daly Singapur'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Yavaş GSYH büyümesi ve aynı zamanda 'kaliteli varlıklara kaçış' getiri eğrisinin uzun tarafını aşağıya itecektir" dedi ve terse dönmüş getiri eğrisinin bir "korelasyon" olduğunu ve onu bir "sebep" olarak gösteren bir modelin bulunmadığını sözlerine ekledi.

Daly, "ABD'nin Meksika'ya gümrük tarifelerini yükseltmesi yatırımcılar için belirsizliği artırır ve bu da büyüme üzerinde olumsuz etki yapar. İşletmeler riskli yatırımlara daha temkinli baktıklarını söylüyorlar" dedi

Tarfielerin enflasyon üzerinde küçük çağlı yukarı yönlü baskısının olduğunu, ancak firmaların halen enflasyon baskılarını kaydadeğer bir şekilde yansıtmadıklarını kaydeden Daly, "ABD tekrar yüzde 2 enflasyon hedefine doğru hareket etmeye devam edecek. Enflasyonun, ekonominin güçlü bir hızda büyümesiyle birlikte yukarı yönde hareket edeceğine güveniyorum" dedi.

San Francisco Fed Başkanı, "Faizler konusundaki duruşum sabırlı olunması şeklinde. Ekonomi gerçekten de iyi durumda ve sabırlı davranmak uygun hareket. Bu şimdilerde, faizler ve temel göstergeler dikkate alındığında, uyum içinde bir ekonomi" değerlendirmesinde bulundu.

Daly, "Eğer, büyümenin keskin bir şekilde yavaşlaması ve enflasyonun hala sürdürülebirlir bir şekilde yükseliyor görünmemesi gibi riskler artarsa, politika yapıcılar potansiyel faiz indiriminin 'tartışmak' zorunda kalacak. İşgücü piyasası gerçekten iyi görünüyor ve enflasyon ise hedefin çok fazla üzerine çıkacak gibi durmuyor" dedi.

Fed'in bilançosunun tekrar daha "istikrarlı durum büyüklüğüne" doğru hareket ettiğini kaydeden Daly, "Fed birincil enstrümanının Fed fonları faizi (gösterge faiz) olduğunu açıkça belirtti. Elimizde diğer enstrümanlar da var, ancak politika yapıcıların onları ne zaman kullanacakları konusunda 'aktif planları' yok. Fed şimdilerde, araştırmacılardan, işletmeler ve piyasa katılımcılarından gelen girdileri içeren 'çerçeve bir görüş' yürütüyor" şeklinde konuştu.

Daly'nin bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı bulunmuyor.