Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Citigroup tarafından yayınlanan bir raporda, önümüzdeki 10 yılda finans teknolojisi şirketlerinin krediler ve ödemeler gibi karlı alanlara yönelmesiyle Avrupa ve ABD bankalarının 1.7 milyon kişilik istihdam azaltabileceği tahmin ediliyor.

Citi'nin 108 sayfalık raporunda "fintech" şirketlerinin hangi alanlara yatırım yaptığı şimdiye kadar ne kadar iş yüklendikleri ve tüm bunların geleneksel bankacılık sektörü için sonuçlarının neler olacağı inceleniyor.

Halihazırda bankaların istihdamının yüzde 30'una denk gelen finansal teknolojiye bağlı işten çıkarmalar, Citi'nin tahminlerine göre ABD ve Avrupa bankalarının istihdamda zirveye ulaştıkları noktaya göre işten çıkardıkları 730,000 çalışana eklenecek.
Raporun yazarlarından biri olan Ronit Ghose, "Açıkça görülüyor ki en büyük etki krizden geçen ya da teknolojiyi yakından takip eden ülkelerde olacak. ABD'de yatırım bankaları açıkça titizlikle seçerek bir çok çalışanı işten çıkardı ancak ABD mevduat bankaları aynı oranda işten çıkarma yapmadı... Avrupa'da şubelerdeki çalışan sayısında da çok az bir ilerleme oldu." dedi.

Bankalarda işten çıkarmalara yönelik etkiler iki yönlü. İlk etken yeni teknoloji nedeniyle bankalar online işlerini artırırken şubecilik kısımlarını küçültüyor olması. Diğer faktör ise bankaların en karlı bölümlerinde karşılaştıkları yeni rekabet ile mücadele etmek için daha verimli olma zorunlulukları.

Citi'nin araştırmasına göre, geçtiğimiz 6 yılda finansal teknoloji firmalarının 19 milyar dolarlık özel fonlarının yüzde 46'sını akıttıkları krediler kısmı en can alıcı alan olacak. Kredilerin ardından "fintech" yatırımlarının yüzde 23 ile en çok pay ayırdığı alan ödemeler birimi.