Advertisement
HABERLER ABONE OL

İş dünyasında kuşkusuz son dönemin en fenomen konularından biri yapay zeka. Yapay zeka, finansal kuruluşların ve ödeme şirketlerinin gelecek vizyonunda da oldukça önemli yer kaplıyor. Peki finans kuruluşları yapay zeka teknolojisinden nasıl faydalanıyor? Fintechistanbul’da yer alan ve Business Insider Intelligence tarafından hazırlanan Bankacılık ve Ödeme Teknolojilerinde Yapay Zeka (2018) başlıklı raporda, finansal kuruluşların yapay zeka teknolojisini kullanırken nelere dikkat etmesi gerektiği detaylandırılıyor.

YÜKSELEN YENİ TREND

BI Intelligence raporunda ayrıca Bank of America, Capital One ve Mastercard gibi finansal servis sağlayıcıların ve Feedzai, Kasisto gibi yapay zeka geliştiricilerin liderleriyle yapılan görüşmelere yer veriliyor. Yapay zeka veya insan zekasını taklit eden diğer teknolojilerin, bankacılık ve ödeme çevrelerinde yükselen bir trend olduğunu belirten rapor, “Yapay zeka birçok farklı şekilde ortaya çıkıyor ve CEO, CTO ya da karar mekanizmaları tarafından hızla değişen bir finansal ekosistemde tasarruf aracı olarak olarak ilgi görüyor” diyor.

Rapora göre bankalar, müşteri kimliklerini güvence altına almak, banka çalışanlarının iş süreçlerini taklit etmek, dijital etkileşimleri derinleştirmek ve müşterileri farklı iletişim kanalları arasında buluşturmak için ön tarafta yapay zeka kullanıyor. Bankalar ayrıca çalışanlara yardımcı olmak, süreçleri otomatikleştirmek ve sorunları önlemek için arka uçta da yapay zekaya yer veriyor. Ödeme teknolojilerindeki yapay zeka kullanımı ise dolandırıcılık önleme ve tespit, kara para aklama (AML) ve konuşma ödemeleri hacmini büyütmek için kullanılıyor.