Advertisement
HABERLER ABONE OL

Finans sektöründe teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte, alışverişlerde nakit kullanımı da her geçen gün düşüyor. Buna son örnek de Rusya’dan geldi. Ülkenin en büyük bankası Sberbank’ın açıkladığı Rusya Nakitsiz Bölgeler ve Şehirler Puanlaması raporuna göre, Rusya’da nakitsiz işlemler son 10 yılda 10 kat arttı.

Finextra’nın haberine göre, Rusya’nın geride kalan on yıl içinde nakitsiz ödeme alanında patlama yaşadığına dikkat çeken Sberbank Baş Analisti Mihail Matovnikov, “Rusya’da yaşayan insanların nakitsiz harcamalarının oranı, toplam işlem hacmi içinde yüzde 50’ye yaklaşan bir paya sahip. 2017 yılında bu pay yüzde 39’a yükseldi. Çok değil, henüz 2008 yılında nakitsiz işlemlerin oranı sadece yüzde 4 seviyesindeydi. Diğer bir deyişle, kart ödemelerinin payı on yılda on kat arttı! Bu, dünyanın en yüksek büyüme oranlarından biridir” diye konuştu.

Sberbank’ta, altyapı geliştirmenin, nakitsiz ödemelerin büyümesi için gerekli olan temel faktörlerden biri olduğuna inandıklarını kaydeden Sberbank Satın Alma ve Banka Kartı Bölümü Direktörü Svetlana Kirsanova, “Artık POS terminalleri, ülke çapındaki kasaba ve şehirlerdeki küçük mağazalarda bile bulunabilir olmaya, ağımızı daha verimli hale getirmeye, toplu taşıma sistemleri geliştirmeye, dijital servislere ve uzak servislere kart kullanımını daha da kolaylaştırmaya odaklanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.