Advertisement
HABERLER ABONE OL

Blockchain teknolojisinin kamunun yaptığı bir çok işi çok daha verimli hale getirebilecek bir teknoloji olduğunu belirten Ticaret Bakanlığı Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Emin Torunoğlu, burada kamuya düşen görevin ileride gelecek bu teknolojik devrimin mevzuatsal alt yapısını hazırlamak ve bu devrimi kullanacak firmaların önünü açacak alt yapıyı hazırlamak olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programında konuşan Torunoğlu, "Ticaret Bakanlığı olarak block zincirin dış ticaret işlemlerinde çok büyük bir katma değer oluşturacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

 

DIŞ TİCARET TAM ANLAMIYLA BLOCKCHAİN KONUSU

Dış ticaretin tam anlamıyla bir blockchain konusu olduğunu ifade eden Torunoğlu, "Dış ticarette çok fazla parti ve bu partilerin bir birine güven sorunu var. Alcı var, satıcı var, gümrük idaresi var, karşı tarafın gümrük idaresi var. Bir çok parti ve belge var. Bu belgeler elektronik ortamda ya da kağıt olarak paylaşılıyor. İnanılmaz verimsizlikler de söz konusu. Ticaret Bakanlığı olarak block zincirin dış ticaret işlemlerinde çok büyük bir katma değer oluşturacağını öngörüyoruz. Bu yüzden de bu konudaki girişimlerimize hızlı bir şekilde başladık" diye konuştu.

'ORTAYA BİR DEĞER YARATMAMIZ GEREKİYOR'

Bakanlık olarak blockchain ile ilgili çalışmalara Eylül 2016'da başladıklarını belirten Torunoğlu, yaklaşık 7-8 ay önce de İhracat Genel Müdürlüğü bünyesinde Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanlığı'nı kurduklarını söyledi. Bu dairede blockchain, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi konuların kamu politikalarına entegrasyonu ile ilgili çalıştığını kaydeden Torunoğlu, "Daire kurmak tek başına yeterli değil. Bizim ortaya bir değer yaratmamız gerekiyor. Bunun için öncelikle blockchainin ortaya koyduğu verimi, etkiyi ortaya koyabilecek bir döküman hazırladık. Sonra tüm genel müdürlüklerimiz ile bir çalıştay yaptık. Bu çalıştayın amacı 'Hangi alanlarda biz daha çabuk geri dönüş sağlayabiliriz'i ortaya çıkardık" diye konuştu.

'İHRACATÇI VE İTHALATÇININ PROBLEMLERİNİ ÇÖZMEK İSTİYORUZ'

Bakanlık olarak Türkiye’nin dış ticaret işlemlerinde dijital dönüşüm için çalışmalarını başlattıklarını ve bu kapsamda blokzincirin önemli bir araç olabileceğine inandıklarını kaydeden Torunoğlu, "Gelişmiş ülkeler ve birçok uluslararası kuruluş bu teknoloji için altyapısını hazırlarken biz de bunun gerisinde kalmak istemiyoruz" dedi.  Yaptıkları ilk proje ile aslında ihracatçıların ve ithalatçıların temel bir problemini çözmek istediklerini ve İthalat ve İhracat süreçlerinde ürünlerinin tabi tutulduğu testlerde verimsizliğin önüne geçmek olduğunu kaydeden Torunoğlu şöyle devam etti: "Mesela yurtdışına zeytinyağı satacaksınız, 4 farklı kurum sizden 50’nin üzerinde test istiyor. Burada birçok kurumun istediği testler çakışıyor. Birçok aktör var, Bakanlıklar, Laboratuvarlar vs. Tam bir blokzincir çalışması örneği. Yeni getirilecek sistemle tüm bilgiler blokzincir üzerinden paylaşılacak. Ürünlerin ülkeye giriş çıkış sürelerinde önemli ölçüde kısalmaların olacağını öngörüyoruz."