Advertisement
HABERLER ABONE OL

Blockchain Türkiye Platformu Direktörü Berk Kocaman, bir süredir piyasalarda 'kripto winter' yani 'kripto paralar kışa girdi' diye konuşulduğunu, bu kripto kışını blockchainin baharı olarak yorumladıklarını söyledi. Kocaman, BKM İş geliştirme Direktörü Özge Çelik ile birlikte katıldığı BlooombergHT Finansal Teknoloji programında, "Bizim önümüzdeki dönemde göreceğimiz, Blockchain Türkiye Platformu'nun da fayda yaratmaya başladığı, yeni teknolojinin getirdiği dönüşümü buranın içinde 15 farklı sektörden üyelerimiz oluşturulan çalışma grupları ile beraber deneme fırsatı buluyor. Dolayısıyla aslında kripto para kışı blockchain baharını getiriyor.  Çünkü biz 2019 yılında ve bunun ötesinde hayalperest projeler dışında ayakları daha yere basan projeler göreceğiz" diye konuştu. Blockchainde 2018'in üretim yılı olduğunu belirten Kocaman, 2019'un ise geniş kapsamlı benimsemenin artacağı yıl olacağını söyledi.

'15 SEKTÖRDEN 53 ÜYEYE ULAŞTIK'

Blockchain Türkiye Platformu Direktörü ve Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Direktörü Özge Çelik ise haziran ayıda 10 üye ile yola çıktıklarını bugün gelinen noktada taşımacılıktan ulaşma, finanstan teknolojiye 15 sektörden toplam 53 üyeye ulaştıklarını söyledi.

'KAMU KURUMLARI İLE OLAN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR'

Ticaret Bakanlığı'nın Platformun kamudan ilk üyesi olduğunu hatırlatan Çelik, diğer kamu kurumlarının da önümüzdeki günlerde katılmalarını beklediklerini, görüşmelerinin de bu yönde ilerlediğini ifade etti. Görüşmelerin sadece bakanlıklarla sınırlı olmadığının altını çizen değil, Kocaman, bir yandan mevzuat yapıcı ve regülasyon otoriteleri ile de görüşmelerin devam ettiğini hatırlattı. Blockchain Türkiye Platformu'nun, bu anlamda çok önemli bir ara yüz görevi gördüğünü ifade eden Kocaman, bütün aktörleri ve paydaşları bir araya getirmesi ve ihtiyaçlara hep beraber çözüm bulunacak platform olması açısından değer taşıdığını söyledi. Platformda yer alan 4 çalışma grubunun olduğunu hatırlatan Özge Çelik,  çalışma gruplarının alanları ile ilgili raporlar hazırladıklarını ve önümüzdeki günlerde bunların kamuoyuyla paylaşılacağını hatırlatan

'ŞİRKETLER TEPEDEN TIRNAĞA TÜM KURUMA ENTEGRE ETMELİ'

Çelik, blockchainin kurumlar tarafından daha da sahiplenilmesi gerektiğini ise şu sözlerle aktardı: "En önemlilerinden birisi blockchaine bir teknoloji değil de yeni bir bakış açısı olarak görülmesi gerekiyor. Bunun yanında biraz sabır gerekiliyor. Bu bir maraton ve uzun soluklu projelerden bahsediyoruz. Bunun da nedeni bunun bir ekosistem işi olmasından kaynaklanıyor. Farklı tarafların bir araya gelmesi gerekiyor. Şirketlerin en üst yönetim seviyelerinden başlayıp bu konunun sahipliğinin tüm kuruma entegre edilmesi başarıyı da getirecektir diye düşünüyoruz."